de vegetarische barbecue: grillen met groentes

Zodra de temperatuur enigszins aangenaam is, staat menig man te springen om de barbecue van stal te halen. Hoewel het dé trend is om grote stukken vlees langzaam op houtskool te garen, is er deze zomer ook plaats voor gezondere varianten op de grill. Namelijk de vegetarische barbecue. En die is absoluut niet minder smakelijk. Laat je inspireren om ook eens iets anders op het rooster te gooien.

gezond eten op de grill

Grillen is gezond. Je gebruikt immers een minimale hoeveelheid olie of boter. En omdat veel barbecueproducten vers het lekkerst zijn, bevatten deze van nature bovendien (veel) minder zout. Dat is ook nog eens goed voor je bloeddruk! Bij alles geldt natuurlijk: te veel is nooit goed. Te veel vlees dus ook niet. Gelukkig zijn er vegetarische barbecue alternatieven die je die beefburger in mum van tijd doen vergeten. En voor de man die nu denkt dat we het leukste element van barbecueën om zeep willen helpen: je hebt er nog steeds vuur, briketten en een heleboel tools voor nodig. Haal dus gerust weer adem.

vegetarische recepten voor mannen (én vrouwen)

Probeer het gewoon eens: minder vlees eten. Een burger gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten is net zo lekker. Zoals de Blije koeienburger van Jamie Oliver gemaakt van bonen. Of een kant en klare plantaardige burger als je je handen niet vies wilt maken. Het voordeel aan dit soort plantaardige alternatieven is dat ze zeer eiwitrijk zijn én ons milieu in veel mindere mate belasten. Toch liever de bite en structuur van vlees? Er zijn een aantal verrassende vegetarische recepten die aardig in de buurt komen. Bijvoorbeeld gegrilde courgette met haloumni en pesto of een spie met falafel-bietenballetjes.

verantwoorde bijgerechten bij een vegetarische barbecue

Mocht je toch willen vasthouden aan een barbecue vol vlees en vis, overweeg dan eens die typische aardappelsalade vol mayonaise of de huzarensalade te vervangen voor enkele supergezonde bijgerechten. Wat dacht je van gegrilde bloemkool met een kruidensausje, (zoete)aardappelpartjes of een gepofte aardappel (met een toefje crème fraîche)? Nog simpeler is een papillotte met verse groentes en een beetje citroen. Pak hiervoor wat groentes in aluminiumfolie in en leg ze een paar minuutjes op de grill. Weer eens wat anders dan een gegrilde paprika op een stokje tijdens je vegetarische barbecue.

vegan desserts die je wil proeven

Om je vegan barbecue ook op een gezonde manier af te sluiten, mag het toetje niet ontbreken. Laat die bak ijs maar een keer in de supermarkt staan. In een handomdraai heb je namelijk de meest bijzondere nagerechten op tafel getoverd. Je hebt er alleen nog maar de hete barbecue voor nodig. Marineer bijvoorbeeld een ananas (superfood) met whiskey (vegan) en leg deze een paar minuutjes per zijde op de grill. Zonder alcohol smaakt gegrilde ananas bovendien ook overheerlijk. En voor degene die altijd pijn in hun mond krijgen van het eten van ananas: een schijf gegrilde meloen bezaaid met vers fruit (meloenpizza), licht gegrilde nectarines met een zuurtje van yoghurt of (bak)banaan van de barbecue maken jouw gezonde barbecue helemaal compleet. Smakelijk!