Waarom ontspanningsoefeningen zo belangrijk zijn

Zonder dat we het doorhebben, verkeren we vaak in een staat van verhoogde paraatheid. Dit is een natuurlijk mechanisme dat we “stressreactie” noemen. Deze is bedoeld om te vechten of te vluchten. Een stressreactie is nuttig wanneer we onverwachts moeten remmen op de snelweg, maar zodra de geest zich bedreigd voelt (door financiële zorgen, problemen binnen een relatie of een te hoge werkdruk), kan het zijn dat het lichaam chronisch in deze stressreactie blijft hangen. Dit heeft een negatief effect op het afweersysteem en ons functioneren. Ontspanningsoefeningen kunnen ons op een dagelijkse basis de rust en ruimte geven om los te komen van deze stressreactie.

de 5 beste oefeningen om te ontspannen

Op het internet vind je veel verschillende ontspanningsoefeningen. De meeste zijn gebaseerd op yoga, mindfulness en meditatie. Hierdoor leer je het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Je kunt je aanmelden voor een cursus of kijken wat er in de directe omgeving wordt aangeboden. Er zijn natuurlijk ook genoeg oefeningen die je thuis kunt doen. We helpen je graag op weg met vijf laagdrempelige maar effectieve ontspanningsoefeningen.

1. ontspan nek- en schouderspieren

Velen van ons hebben vaak last van spierspanning zoals verkrampte nek- en schouderspieren. Dit kan erg vervelend aanvoelen en soms zelfs doorslaan naar hoofdpijn. Je kunt van je spierspanning af te komen door je spieren juist even flink aan te spannen. Doe dit door je schouders op te tillen en tegelijkertijd je adem in te houden. Laat vervolgens bij de uitademing je schouders rustig zakken. Last van hoofdpijn? Masseer dan je voorhoofd met je wijsvingers terwijl je rustig in- en uit ademt.

2. een denkbeeldige kaars uitblazen als ontspanningsoefening

Bij gespannen momenten ademen we vaak oppervlakkiger en sneller. Er zijn meerdere ontspanningsoefeningen om de ademhaling rustig te krijgen en daardoor beter te ontspannen. Eén daarvan is het uitblazen van een denkbeeldige kaars. Adem diep in door de neus en blaas rustig uit door de mond met als doel een kaars uit te blazen. Herhaal deze oefening totdat je de spanning uit je lijf voelt verdwijnen.

3. haal fijne herinneringen op

Weet je nog? Die ene vakantie waarbij je zo enorm genoot van het warme klimaat, het zand tussen je tenen, de prachtige cultuur en het heerlijke eten? Vakantieherinneringen ophalen is een leuke ontspanningsoefening die je kunt gebruiken op momenten wanneer je stress ervaart. Onderzoek heeft uitgewezen dat dergelijke positieve gedachten helpen om het stressgevoel in ons lichaam te reduceren en ons te laten ontspannen.

4. scan je lichaam

Misschien heb je er weleens van gehoord: een bodyscan. Dit is een oefening om bij jezelf na te gaan waar stress of ongemak zich in je lijf bevindt. Zoek een plek op waar je niet snel afgeleid kunt worden en neem een comfortabele zithouding aan, waarbij je voeten de grond raken. Sluit je ogen en begin met het mentaal scannen van je lichaam. Begin op bij je kruintje en scan zo langs je hele lichaam langzaam naar beneden. Met deze ontspanningsoefening geef je de plekken waar stress of ongemak is opgeslagen aandacht door er simpelweg bewust van te zijn. Na een volledige bodyscan voel je je vaak lichter en ontspannen.

5. schrijf het van je af

Of je nu de ambitie hebt ooit een roman te schrijven of na de middelbare school geen pen meer hebt aangeraakt: je gevoelens van je afschrijven is voor iedereen een effectieve methode om te ontspannen. Je hoeft geen mooi handschrift te hebben, of een mooi boekje of dure pen. Het schrijven hoeft geen specifiek doel te dienen of zelfs maar door iemand anders gelezen te worden. Sterker nog, je kunt de schrijfsels direct na deze oefening in de prullenbak gooien. Waar het om gaat is dat je via het medium van pen en papier alles wat in je hoofd zit los kunt laten. Zo ga je anders naar bepaalde dingen kijken, en lucht het op om iets een keer benoemd te hebben. De beste manier om dit te doen is door jezelf gewoon aan het werk te zetten. Leg je notitieboek en pen ‘s avonds alvast klaar, en ga ervoor zitten in de ochtend nadat je thee of koffie voor jezelf hebt gezet. Het kan helpen een timer op je telefoon of een keukenwekker te zetten voor bijvoorbeeld 15 minuten. En in die tijd schrijf je alles wat je maar kunt bedenken op.. En zodra je het alarmpje af hoort gaan, mag je stoppen. Je zal zien dat de stressvolle gedachten die je dwars zaten achterblijven op het papier, en jij rustig verder kunt gaan met jouw ochtendroutine.