fietshelm verplicht op de fiets

Fiets veilig, draag een fietshelm

  • tot 15% stapelkorting
  • geen eigen risico
  • tot 3 jaar aankoopwaarde vergoed
direct je fiets verzekeren

HEMA is stapel op stapelen

HEMA heeft de hoogste pakketkorting van alle Nederlandse verzekeraars!

meer over stapelkorting

fietshelm verplicht voor een elektrische fiets?

Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op hoofdletsel bij een ongeval. In Nederland geldt voor verschillende type fietsen dat het dragen van een fietshelm verplicht is op de fiets. Denk bijvoorbeeld aan de speed pedelec (snelle e-bike). Vooralsnog is het dragen van fietshelm niet verplicht bij het gebruik van een elektrische fiets. De standaard e-bikes, met trapondersteuning tot 25 km/uur, worden in ons land gezien als een ‘normale’ fiets.

hierom is een helm dragen op een pedelec verplicht

Heb je een standaard e-bike? Voor de ‘traditionele’ elektrische fietsen is het dragen van een fietshelm niet verplicht op de fiets. Deze helmplicht geldt wel voor bestuurders van speed pedelecs. Deze e-bikes met trapondersteuning kunnen een snelheid van 45 km/uur bereiken. Hierdoor wordt deze e-bike officieel bestempeld als een bromfiets. En net als voor bromfietsers is voor het besturen van een pedelec een helm verplicht. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een brommercertificaat. Voor de pedelec geldt dat je minimaal een WA-verzekering moet afsluiten. Ook is het voor pedelec-bezitters niet toegestaan op het fietspad te rijden – behalve als er een verplicht fiets- of bromfietspad is.

fietshelm verplicht op racefiets of mountainbike?

Nederland is een echt fietsland. Daarom kom je op het fietspad allerlei soorten fietsers tegen. Maar, voor welke fiets is het dragen van een fietshelm verplicht op de fiets? Zoals gezegd is deze verplichting er alleen voor de snelle e-bike of speed pedelec. Toch is het als je gaat sporten op je racefiets of mountainbike echt aan te raden een helm te dragen. Op deze fietsen ben je, zeker door de hogere snelheden, een stuk kwetsbaarder. Voor een racefiets is een helm niet verplicht en ook voor een mountainbike is een helm niet verplicht, maar is het dragen van een fietshelm wel veel veiliger. Dus wees verstandig en zet, net als bijna alle sportieve fietsers, een fietshelm op als je gaat sporten.

is een fietshelm verplicht op de fiets in Europa?

n Nederland is er dus geen wet die het dragen van een fietshelm verplicht. Ga je op reis of wil je een fietsvakantie plannen? Houd er dan rekening mee dat in verschillende Europese landen het dragen van een fietshelm verplicht is op de fiets. En ook in andere delen van de wereld geldt deze verplichting vaak, zowel voor e-bikes als racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen.

In welke landen is het dragen van een fietshelm verplicht?

Frankrijk

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten een fietshelm dragen, ook kinderen die achterop (of voorop) de fiets zitten.

Finland

Iedereen dient op elk moment en op elk type fiets een fietshelm te dragen.

Spanje

Buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht voor elk type fiets.

Tsjechië

Kinderen jonger dan 16 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.

Zweden

Kinderen jonger dan 15 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.

Ook in verschillende landen buiten Europa is het dragen van een fietshelm verplicht. De helmplicht is van kracht in Australië, Nieuw-Zeeland, in twintig staten van de Verenigde Staten en in een aantal delen van Canada. In populaire vakantielanden als Duitsland en België geldt gelden geen helmverplichtingen, wel worden kinderen aangeraden een fietshelm te dragen. Ga je op reis en ben je van plan om de omgeving per fiets te ontdekken? Controleer dan voordat je op de fiets stapt altijd welke wetgeving van kracht is in het land van jouw fietsvakantie.

meer over onze fietsverzekering

Wil je meer weten over de HEMA fietsverzekering, onze voorwaarden en onze dekking? We vertellen je graag hoe wij jou zorgeloos en gewoon goed verzekerd in het zadel helpen. Met HEMA wordt fietsen nóg leuker!

meest gestelde vragen

Ja. De fietsverzekering van HEMA heeft een wereldwijde dekking. Dit betekent dat je ook in het buitenland verzekerd bent tegen schade en diefstal.

Als je een fietssleutel kwijt bent moet je zo snel mogelijk een nieuwe sleutel laten maken door de fabrikant van het fietsslot. Je kunt ook het slot vervangen. Geef zo spoedig mogelijk via info@verzekerdbijhema.nl aan ons door als je het slot of de sleutels vervangt. Bewaar ook de rekening van het vervangen van het slot of de sleutels. Kom je deze verplichtingen niet na? Dan keren wij misschien niet of minder uit.

Houd er rekening mee dat het nieuwe slot altijd een ART categorie 2-slot is. Bij het slot van een elektrische fiets moet het fietsslot een E+ toevoeging hebben. Nadat je de nieuwe sleutel hebt ontvangen, pas je in jouw online polismap het sleutelnummer aan.

Nee, ook tweedehands fietsen kun je voordelig verzekeren bij HEMA. Je moet dan wel in het bezit zijn van een aankoopbon en 2 originele fietssleutels. Bij een digitaal slot (E+) zonder fysieke sleutels stuur je ons na diefstal de logfile als bewijs dat de fiets op slot stond.

Als jouw fiets is gestolen, dien je allereerst aangifte te doen bij de politie. Vervolgens kun je de schade bij ons melden. Dit kan via de pagina "schade melden" op onze website. Hier kun je online je schade melden. Wij vragen je tijdens dit proces om het politierapport van de aangifte, de aankoopnota en beide originele sleutels naar ons op te sturen. Het adres staat erbij vermeld. Bij een digitaal slot (E+) zonder fysieke sleutels stuur je ons na diefstal de logfile als bewijs dat de fiets op slot stond.

Is jouw fiets gestolen en wordt deze teruggevonden? Meld dat dan zo snel mogelijk aan ons. Wordt jouw fiets binnen 30 dagen na de diefstal teruggevonden en is deze beschadigd? Dan betalen we de reparatiekosten. Wordt jouw fiets na 30 dagen teruggevonden? Dan maken wij jou weer eigenaar van jouw fiets als je dat wilt. Het bedrag dat je van ons kreeg, moet je dan terugbetalen. We betalen natuurlijk wel voor de schade die jouw fiets heeft.

Bekijk veelgestelde vragen fietsverzekering

overstaphulp

Ben je overtuigd, maar heb je geen trek in administratieve rompslomp? We maken het overstappen graag gemakkelijk voor je. Onze gratis overstaphulp zorgt ervoor dat je eenvoudig en zonder problemen kan overstappen naar HEMA Verzekeringen.

overstaphulp

klantenservice

De klantenservice van HEMA Verzekeringen is er voor je als je ons nodig hebt. Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen (FAQ’s) op onze klantenservice pagina, grote kans dat het antwoord op jouw vraag hier al tussen staat. Heb je een noodsituatie, dan kun je ons natuurlijk ook telefonisch bereiken. Vergeet niet dat je zo’n beetje alles zelf kunt regelen in de online polismap.

24/7 online schade melden

Voor een vlotte afhandeling is het slim schade zo snel mogelijk aan ons door te geven. Dit kan iedere minuut van de dag, je meldt een schade bij HEMA namelijk eenvoudig online. Gewoon snel, makkelijk en in leesbare taal, zoals je van HEMA gewend bent. Ga naar je online polismap, log in en meld je schade.

schade melden