Onzinverzekeringen: wat moet ik echt verzekeren?

Naast de noodzakelijke verzekeringen verzekeren we ons ook tegen risico’s die misschien minder zinvol zijn. Lees hier welke verzekeringen je wel en niet echt nodig hebt.

Nederlanders zijn (samen met de Zwitsers) het meest verzekerde volk ter wereld. Gemiddeld betalen wij per jaar 800.- euro aan verzekeringen, de basisverzekering, en verplichte volks- en werknemersverzekeringen niet meegerekend (Bron: Consumentengids oktober 2014). We houden van zekerheid en verzekeren ons graag tegen elk risico. Maar naast de nuttige verzekeringen zijn er ook verzekeringen waar we wel zonder zouden kunnen. Daarmee zou je best wat kunnen besparen.

Het doel van een verzekering is het dekken van schade die je zelf niet kunt dragen. Stel je huis brand af, dit is een risico dat je niet zelf kunt nemen. Hiervoor is een opstalverzekering belangrijk. Neem aan de andere kant een smartphoneverzekering. Wanneer je telefoon gestolen wordt krijg je vanuit deze verzekering de schade uitgekeerd zodat je een nieuwe telefoon kunt kopen. Is dit iets wat je echt niet zelf kunt betalen? Vaak is de maandelijkse premie van dit soort verzekeringen meerdere malen hoger dan het bedrag dat je uiteindelijk uitgekeerd krijgt. Je kunt dan wellicht beter de premie elke maand op je spaarrekening zetten. Je kunt al gauw een hoop geld besparen als je je verzekeringen eens onder de loep neemt. Belangrijk is jezelf de vraag te stellen: welk risico kan ik zelf dragen? Verzeker alleen de dingen waarvan je de schade niet zelf kunt betalen. Dit is voor iedereen anders.

Er is een aantal verzekeringen te noemen die voor iedereen belangrijk zijn. Een aantal risico’s kun je gewoon niet zelf dragen. Heb je een eigen huis? Dan is een opstalverzekering echt een must. Ga je op reis naar een land waar de zorg duurder is dan in Nederland? Dan is het belangrijk dat je een reisverzekering met geneeskundige kosten dekking afsluit. De basisverzekering vergoedt alleen de kosten voor een vergelijkbare behandeling in Nederland, het verschil betaalt u zonder reisverzekering met geneeskundige kosten dekking zelf bij. Dit kan aardig hoog oplopen en is voor de meeste mensen onbetaalbaar. Ook is een aantal verzekeringen in Nederland gewoon verplicht, bijvoorbeeld de basiszorgverzekering en een WA verzekering wanneer je in het bezit bent van een motorrijtuig.

Er zijn ook echte ‘onzinverzekeringen’ te benoemen, bijvoorbeeld de zinloosgeweldverzekering en de smartphoneverzekering. Van onderstaande 7 verzekeringen vragen wij ons de noodzaak af:

  • De regenverzekering
  • De pechhulp(thuis)verzekering
  • De catastrofeverzekering
  • De garantieverzekering
  • De tuinverzekering
  • De smartphoneverzekering
  • De scholieren(ongevallen)verzekering

Daarnaast zijn er ook verzekeringen waarbij het er van afhangt of je het risico zelf kunt dragen. Een fietsverzekering bijvoorbeeld, is alleen aan te raden bij hele dure fietsen. Een dierenverzekering is zonder spaargeld geen overbodige luxe, de kosten voor een operatie van je kat kunnen al gauw hoog oplopen. Heb je wel spaargeld dan kun je je afvragen of je niet liever je geld bewaart voor het moment dat je huisdier echt naar de dierenarts moet. Een uitvaartverzekering is ook een goed voorbeeld; als je elk maand geld op je spaarrekening zet, dan heb je tegen de tijd dat het nodig is je eigen uitvaart bij elkaar gespaard.

Kijk dus nog eens goed welke verzekeringen je allemaal hebt, hier valt waarschijnlijk nog wel wat te besparen.