Geneesmiddelenbeleid

Laagste prijs garantie Geneesmiddelenbeleid

HEMA zorgverzekering heeft in het contract farmaceutische zorg afspraken gemaakt over:

  • de laagste-prijs-garantie (lpg) voor identieke generieke geneesmiddelen (zonder de spécialités); en
  • het prijsverschil tussen een door jou afgeleverd parallel geïmporteerd artikel en het corresponderende lager geprijsde Nederlandse spécialité.

Laagste prijs garantie Geneesmiddelenbeleid

De spelregels

We hanteren een aantal regels bij de nieuwe werkwijze met de laagste-prijs-garantie:

  • HEMA zorgverzekering hanteertde laagste prijs voor een merkloos geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en sterkte.
  • Voor alle generieke geneesmiddelen wordt per cluster of clusters per maand op basis van de 'Z-index taxe' de laagste prijs bepaald.. Voor alle parallel geïmporteerde geneesmiddelen wordt per maand bepaald of een product duurder is dan het corresponderende Nederlandse spécialité. We zorgen dat de laagste prijs bij alle producten voor HEMA verzekerden meteen goed in de prijslijst van de apotheken staat.
  • Alle preferente geneesmiddelen zijn uitgesloten van de laagste-prijs-garantie, net als de spécialités in de clusters. De ingangsdatum en einddatum van een preferent middel is bepalend voor de uitsluiting of de invoering van de lpg.

De afhandeling

Afhankelijk van je declaraties bij HEMA zorgverzekering en de hierboven beschreven voorwaarden, ontvang je van ons dus geen afrekening achteraf. Ook de lpg-overzichten behoren tot het verleden. je declareert als je AIS goed is ingeregeld automatisch de HEMA zorgverzekering lpg-prijzen en HEMA zorgverzekering betaalt deze uit. Indien je AIS om wat voor reden ook toch de oorspronkelijke Z-indexprijzen declareert, ontstaat er bij onze declaratieverwerking een verschil in gedeclareerd en uitbetaald bedrag. Op je afrekenspecificaties kun je terugzien op welke declaratieregels wij een bedrag hebben ingehouden. Je kunt in dit geval wel een grote correctie in je afrekenspecificatie met navenant veel receptregels verwachten.

Downloads

Laagste prijs garantie 2021