Naar het overzicht
beademingsapparaat

welke vergoeding beademingsapparaat bieden wij?

Heb je ernstige problemen met je ademhaling of ben je niet in staat om zelfstandig te ademen, dan biedt een beademingsapparaat de noodzakelijke ondersteuning. De kunstmatige voortzetting van de ademhaling door het apparaat werkt via een mondkapje of tube, die de luchtweg in gaat, en kan zowel thuis als in een beademingscentrum worden verzorgd.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding na verwijzing huisarts/medisch specialist


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

 • eigen risico

  ja

 • eigen bijdrage

  nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

We raden je bij twijfel over het aanvragen of verkrijgen van een beademingsapparaat en de benodigde medisch specialistische zorg aan eerst toestemming aan ons te vragen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je verzekerd van de zorg, die je in deze situatie nodig hebt. Na een verwijzing wordt mechanische beademing volledig vergoed, mits deze verzorgd wordt door een gecontracteerde zorgaanbieder. De zorgaanbieders bij jou in de buurt waar voor jouw basisverzekering van HEMA een zorgcontract is afgesloten, vind je eenvoudig via de Zorgvinder. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan ontvang je een vergoeding tot een maximumbedrag. Deze vergoeding is 75 procent van de rekening tot maximaal 75 procent van gemiddelde gecontracteerde tarieven

De vergoeding van een beademingsapparaat valt onder medisch specialistische zorg. Voor deze zorg kun je terecht in een ziekenhuis of een medisch specialist die daaraan verbonden is. Ook kun je naar een zelfstandig behandelingscentrum, waar een medisch specialist zorg verleent. Onder medisch specialistische zorg vallen verschillende vormen van zorg, waar specifieke voorwaarden voor gelden. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet vergoed wordt en wat de voorwaarden zijn.

 • De leverancier bepaalt volgens wettelijke criteria of je voor een vergoeding van zuurstofapparatuur in aanmerking komt.
 • Ga je naar een leverancier met een contract? Dan krijg je 100% van de kosten vergoed. Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan krijg je maximaal 70% of 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.
 • De HEMA zorgverzekering vergoedt de stroomkosten op basis van het aantal draaiuren tot een maximum van € 2,88 per dag.

Als je mechanische thuisbeademing hebt, dan kan je voor de stroomkosten daarvan een vergoeding ontvangen. Gebruik hiervoor het declaratieformulier stroomkosten thuisbeademing. Let op: deze vergoeding geldt niet voor de stroomkosten van een CPAP- apparaat of zuurstof thuis.

al onze voordelen nog even op een rijtje

 • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
 • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
 • zowel online als telefonisch bereikbaar