Naar het overzicht
compressiehulpmiddelen

welke vergoeding compressiehulpmiddelen bieden wij?

Patiënten met lipoedeem en lymfoedeem ondervinden veel problemen van deze chronische aandoening. Naast vermoeidheid en snelle overbelasting, zorgen ook de zichtbare gevolgen van een stoornis in het ader- of lymfestelstel bij de afvoer van bloed en lymfe voor verschillende klachten. Een compressiehulpmiddel of compressiezwachtel helpt je, ondanks lipoedeem of lymfoedeem, bij het dagelijks functioneren. Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor compressiehulpmiddelen en compressiezorg bij deze aandoening.

de basisverzekering vergoedt de aanschaf van hulpmiddelen bij lipoedeem.

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Lipoedeem is een chronische ziekte waarbij vetweefsel op ongelijkmatige wijze verdeeld is over het lichaam. Op de heupen, dijen, onderbenen, knieën of armen ontstaan plaatselijke vetophopingen, die pijnklachten veroorzaken of voor een vermoeid gevoel in de benen zorgen. Deze vet- en vochtophopingen zijn in veel gevallen het gevolg zijn van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel of de afvoer van vocht via lymfevaten. Bij een lymfoedeem wordt het lymfevocht wordt niet goed afgevoerd, wat dikke benen kan veroorzaken. Compressiehulpmiddelen en compressiezwachtels helpen bij het verlichten van klachten. Door de zwachtels aan te leggen wordt blijvende druk aangebracht op het lichaam. Hierdoor wordt lipoedeem gestabiliseerd en overlast verminderd.

De basisverzekering vergoedt de aanschaf van hulpmiddelen bij lipoedeem. Ga je voor deze zorg naar een gecontracteerde leverancier, die ook je steunkousen heeft aangemeten? Dan worden het compressiehulpmiddel en de compressiezwachtel volledig vergoed door je verzekering. Via de Zorgvinder vind je een overzicht van gecontracteerde leveranciers; de in compressiezorg gespecialiseerde aanbieders vind je door te zoeken op ‘elastische kousen’ en ‘verbandmiddelen’. De leverancier vraagt, met de toelichting van je behandelend arts, het hulpmiddel namens jou bij HEMA aan. Voor de vergoeding van compressiehulpmiddelen en compressiezwachtels met toebehoren geldt het eigen risico.

Ga je voor deze hulpmiddelen naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan heb je vooraf toestemming van ons nodig voor een vergoeding van compressiehulpmiddelen en compressiezwachtels. We vragen je naast de toelichting van je behandelend arts ook de offerte van de leverancier mee te sturen bij de aanvraag. In dit geval vergoeden we maximaal 75 procent van de rekening tot maximaal 75 procent van gemiddelde gecontracteerde tarieven. Kijk altijd in de verzekeringsvoorwaarden om precies te weten wat wel en niet wordt vergoed en wat de voorwaarden zijn of neem contact op met de Zorgadviseur.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar