activiteiten met kinderen: hoe krijg je ze naar buiten?

Als het buiten guur weer is, zit je kroost waarschijnlijk het liefst warm binnen. Voor de televisie, met mobieltjes in de hand.Zonde! Er zijn zoveel leuke dingen te doen terwijl je een frisse neus haalt. Bewapen jezelf daarom met de beste argumenten en tactieken waarom buitenspelen toch echt een van de leukste activiteiten met kinderen is om te doen vandaag.

tactieken om je kind buiten te laten spelen

Stap één is natuurlijk een bepaalde overtuigingskracht dat er écht -ja écht- heel veel leuke dingen te doen zijn naast alle social media en games. Zie jij de ogen van je kind nu ook al rollen? Geen nood. Met deze tips staan ook jouw kinderen straks te springen om naar buiten te gaan.

tip 1: Vermijd de woorden ‘buiten spelen’

Met de woorden ‘buiten’ en ‘spelen’ kunnen veel kinderen helemaal niks. Want ‘wat moet je dan doen?’. Alles wat je buiten kunt, kun je immers binnen ook; tikkertje, verstoppertje.. Neem daarom gewoon speelgoed van binnen mee naar buiten. Of dat nu duplo, lego of de volledige tipi-tent is. Wat binnen kan, kan buiten ook.

tip 2: Beloof een beloning

Een stuk fietsen? Dan eindig je toch bij het pannenkoekenrestaurant. Eventjes wandelen? We komen onderweg de speeltuin tegen! Door de kids een einddoel - oftewel beloning - te geven, motiveer je ze om de deur uit te gaan. Wie weet kun je op deze manier zelfs overhalen te helpen met de klusjes in de tuin.

tip 3: Zorg dat er vriendjes in de buurt zijn

Nodig ze uit of maak ze ter plekke. Speel een paar minuutjes mee om het ijs te breken en laat het vervolgens aan je kinderen zelf over. Slim is natuurlijk om kinderen te vragen die al wat meer plezier hebben in het buitenspelen. Zo dragen ze hun enthousiasme misschien wel op jouw kinderen over.

tip 4: Laat ze vies worden

Een gat in de broek? Een hele outfit onder de modder? Moedig het aan: hoe viezer hoe beter. Dat wil in elk geval zeggen dat ze zich buiten prima vermaakt hebben. Als je op avontuur gaat, word je immers vies. En weet je hoeveel er nog in jouw buurt te ontdekken is?

oude kinderspelletjes buiten in een nieuw jasje

Heb je ze eenmaal buiten? Dan ben je goed bezig! Als we de wetenschappers bij Oxford University moeten geloven, vermindert buitenspelen de kans op angst en depressies. Bovendien zorgt het voor zelfvertrouwen. Maar wat kun je naast verstoppertje, een bezoek aan de speeltuin en andere kinderspelletjes buiten nog meer doen?

real life Risk

Ken je dat oude bordspel waarbij je landje moet veroveren? Oké, niet noemen dat dit iets ouds is. We zeggen gewoon dat dit spel is overgewaaid vanuit Amerika en daar een rage is. En dan maar hopen dat ze het niet even googlen. Hoe het werkt? Ga met je kinderen naar een bos waar je ook buiten de paden mag spelen. Neem bij voorkeur een boel vriendjes en twee verschillende theedoeken mee. Deel de groep in twee en laat ze beide een stuk van elkaar aflopen.

De bedoeling is dat elke groep de theedoek ergens om knoopt. Hij moet nog zichtbaar zijn voor het oog, maar je mag het de tegenstander best moeilijk maken. Jij gaat zelf ergens in het midden zitten met een thermoskan koffie en een boek. De bedoeling is dat de teams ongezien langs de tegenstanders komen: kruipend over de grond, met een afleidingsmanoeuvre; bijna alles is geoorloofd om de theedoek (‘vlag’) van de andere partij te pakken te krijgen. Word je gezien en getikt? Dan moet je terug naar je beginpunt. Wat ons betreft een van de leukste kinderspelletjes buiten.

stormbaan van krijt

Ken je dat hinkelpad van vroeger nog? Mooi, dat is je uitgangspunt. Verder mogen je kinderen de hele stoep volkladden met allerlei activiteiten buiten. Laat ze er maar een heel parcours van maken. Of ze daar nu wel of niet hun mobiele telefoon bij pakken maakt niets uit; hun beste dansmoves laten zien? Worstelen binnen de cirkel? Een tekening afmaken? Alles mag. Laat de creativiteit vooral de vrije loop. Van al dat harde tekenen krijgen ze vast dorst, dus zorg zelf even voor limonade tussendoor.

buitengym

Laten we hopen dat je kids voorlopig nog geen drang voelen om een duur sportschool abonnement te nemen. Maar ze kennen het principe vast wel van tv, of van jouw eigen tegenzin om erheen te gaan. Waarom dan buiten niet de ideale versie creëren? Maak een springtouwhoekje, teken een uitdagende hinkelbaan, doe mee met wat kinderyoga oefeningen op het gras en gebruik een voet- of basketbal om wat creatieve sportoefeningen mee te doen.Of neem een kant-en-klaar spel mee dat buiten leuk te spelen is.

meer inspiratie om buiten te spelen

Wist je dat je met jouw HEMA Zorgverzekering 10% extra gelukskorting krijgt op het hele assortiment buitenspeelgoed in de winkel? Ga bijvoorbeeld met een boemerang naar het park, speel het kubbspel met alle vriendjes uit de buurt of -als het weer het dit jaar toelaat- ga lekker de hele middag op natuurijs schaatsen. Er zijn genoeg activiteiten met kinderen te doen in de frisse buitenlucht.