alcoholvrije drankjes om mee te proosten

Wat je ook te vieren hebt: ook zonder alcohol kun je prima met elkaar proosten! Er zijn namelijk genoeg alcoholvrije drankjes te bedenken waarmee elk feestje slaagt. Plan die vrijmibo maar vast in, maak indruk op je zwangere vriendin en gun de bob ook eens wat anders dan de hele avond cola. Een ander voordeel: ook de kater blijft je bespaard.

alcoholvrije drankjes met bubbels

Heb je iets te vieren en wil je geen alcohol drinken, dan zijn bubbels altijd een goed idee. Naast Jip en Janneke bubbelsap, kun je ook voor andere bubbels gaan. Steeds vaker zie je dat slijterijen alcoholvrije drankjes met bubbels zoals champagne in huis hebben; een prima alternatief op een feestelijke dag.

0% bieren

Waar een jaar geleden nog enkel het maltbier verkrijgbaar was in de supermarkt, vind je nu vaak een volledig rek met alcoholvrije drankjes waaronder bier. Er zit echter een verschil in alcoholvrij bier en 0% bier. Alcoholvrij bier dat in Nederland gebrouwen wordt, mag tot 0,1% alcohol bevatten. Er is alleen ook buitenlands alcoholvrij bier in Nederland verkrijgbaar waar soms meer alcohol in zit. Alleen als er 0.0 op het etiket vermeld staat, weet je zeker dat het bier geen alcohol bevat. Soorten 0.0 in de supermarkt? Pils, witbier, IPA, kriek enzovoorts…

alcoholvrije wijnen

Alcoholvrije wijn met een volle, frisse of krachtige smaak zoals de échte wijn, moet nog uitgevonden worden. Mocht je op zoek zijn naar wijn waarin geen alcohol aanwezig is, kun je kiezen uit twee varianten. Je hebt gewone alcoholvrije wijnen en de-alcoholised wijnen. Het verschil in smaak proeft je goed, maar wat is nu het verschil? De-alcoholised wijnen zijn wijnen waar de alcohol uitgestookt is. Daardoor smaakt hij nog steeds enigszins naar wijn, alleen bevat hij tot max. 0,5% alcohol. Immers; de alcohol zal door de verhitting nooit honderd procent alcoholvrij zijn. Wijnen met 0,0% alcohol zijn er ook. Dit is alleen meer een druivensap waaraan enkele smaakmakers zoals kruiden toegevoegd zijn. Best lekker, maar verwacht geen échte wijnsmaak.

geen alcohol? Alternatieve drankjes!

Alcoholvrije drankjes zijn dit jaar helemaal hip. In de cocktailwereld werd je met de term ‘nolo’ om de oren geslagen; een afkorting voor ‘no of low alcohol’ (geen alcohol). Niet verwonderlijk dat je op veel terrassen tegenwoordig het ene na het andere alcoholvrije drankjes kunt bestellen. Meestal reikt de kaart alleen niet verder dan 0% bier of een alcoholvrije cocktail. Wil je zelf aan de slag? Dit zijn drie feestelijke alternatieven. Leuk als je bob bent, zwanger of gewoonweg niets met alcohol hebt.

crodino-Tonic

Crodino is een bitter aperitief dat veel gedronken wordt in Italië. Je kunt het net als een whiskey on the rocks drinken, maar ook met een beetje tonic. Houd daarvoor ⅓ Crodino op ⅔ Tonic aan. Wil je het liever nog wat zoeter? Vervang de tonic voor 7-up of Sprite. Heerlijk verfrissend!

ginger ale met kaneel

Een bittertje met de smaken van de winter? Geen probleem. Vul een glas met ijsklonten, een kaneelstokje, wat bramen en ginger ale. Roer er met het kaneelstokje even door zodat de smaken opgenomen worden. Garneer met een blaadje salie en maak af met een scheutje grenadine (Bron: Royal Club)

elderflower-appelsap met bubbels

Een zoet en toch verfrissend drankje waar geen alcohol aan te pas komt is Elderflowersap oftewel: vlierbloesemsap. Mix je het met appelsap en een beetje bruisend water, dan heb je een heerlijk non-alcoholisch drankje te pakken. De verhouding kun je natuurlijk zelf bepalen, maar houd ongeveer ⅖ vlierbloesemsap, ⅖ appelsap en ⅕ bruiswater aan. Garneer met een takje munt en serveer lekker koel.

presenteer alcoholvrije drankjes leuk

Om welke reden je dan ook voor een non-alcoholisch drankje gaat, je mag er best een feest van maken. Besteed daarom veel aandacht aan de presentatie. Schenk mocktails uit in een longdrinkglas en de mousserende wijn in een champagneglas, verkrijgbaar bij HEMA met 10% extra winkelkorting dankzij jouw HEMA Zorgverzekering.