balans vinden? Leef lagom

in Zweden zijn ze al jaren met deze levensstijl bekend. Lagom betekent ‘bijna perfect’. Het gaat over balans vinden in alles wat je doet, eet of ervaart. Het is een van de best bewaarde geheimen om stress te voorkomen. Je moet er alleen wel even een knop voor om zetten. Lagom draait namelijk ook om goed is goed genoeg.

genoegen met precies genoeg

stop met het plannen van ieder detail van je leven en ga eens terug naar de basis van jouw bestaan. Neem daarbij ook eens genoegen met wat je hebt. Volgens de filosofie van lagom is dat namelijk de kunst van het leven: genoegen nemen met precies genoeg. Niet meer, niet minder. Kwestie van aanvoelen wat je lichaam en geest nodig hebben. En dat is dus niet dat koekje, maar misschien wel dat uurtje slaap extra. De uitkomst van ‘precies genoeg’ moet zijn dat je voor jezelf helemaal helder hebt wat je in de basis nodig hebt om gelukkig te zijn. Zo ‘simpel’ als dat het is.

balans vinden? Doe rustig aan!

de wereld draait om tijd en zoveel mogelijk dingen in die tijd doen. Balans vinden kan daarin een enorme uitdaging zijn. Denk maar eens aan stressvolle dagen op het werk en alle sociale verplichtingen buiten kantooruren. We dwingen ons hoofd continu aan te staan en te presteren waardoor onze aandacht in versnipperd. Met als resultaat dat we ons onvoldaan voelen. En in de meeste gevallen ook uitgeput. De Zweedse levenskunst dwingt je om de tijd te nemen om offline te zijn. Om even niet te hoeven reageren. Want je geest heeft rust nodig om in balans te komen en daarvoor wil hij ook gewoon even helemaal niets moeten.

beweging volgens Lagom

precies genoeg hebben aan je leven is continu op zoek zijn naar balans. Onmisbaar daarin is voldoende beweging. Vooral de buitenlucht heeft bewezen effecten op je gezondheid. Maar je kunt er ook voor kiezen om een moment van beweging in te bouwen in je dagelijkse leven. Pak de fiets in plaats van de auto, trein of bus - als dat kan. Of nog beter, pak de benenwagen. Door te bewegen, geef je jouw hoofd de ruimte om zich te ontspannen. Wat bevorderlijk is voor het vinden van je rust, voor het ultieme lagom leven.

kwaliteit versus kwantiteit

concentreer je op wat je nodig hebt. Stel prioriteiten en bepaal wat er echt moet gebeuren. Wat echt nodig is. Je hoeft namelijk niet alles. Die gedachte is helemaal in lijn met lagom. En je kunt het op bijna alles toepassen. Wat je van jezelf moet, wat je eet, hoe je sociale leven eruit ziet, hoe je werkt. Maar het helpt je ook eerlijke keuzes maken. Of in ieder geval bewust zijn van wat je nodig hebt. Van onbewerkte voeding (alles vers) tot die paar uur in de week voor jezelf. Maar onthoud wel dat wat voor de een precies genoeg is, voor de ander nog niet eens de helft kan betekenen. Dus die ene lekkernij die jij nodig hebt om je gelukkig te voelen, hoort ook gewoon bij de kwaliteit van jouw leven. Die zal niemand je ontzeggen. Anders namen ze in Zweden niet elke dag een fika bij de thee.

echt jezelf zijn

de zoektocht naar het vinden van balans in jezelf is geen makkelijke. Misschien wel onmogelijk. Simpelweg omdat je tijdens de zoektocht tot inzichten komt die je leven misschien wel veranderen. Of in elk geval jouw kijk erop. Je berusten in het feit dat dit nu eenmaal zo is en dat jij daar geen enkele invloed op kunt uitoefenen, draagt absoluut bij aan een bijna perfect leven. En dat is, met of zonder lagom, natuurlijk waar we allemaal naar streven.

Lagom bij HEMA

ook in je huis kun je de lagom principes toepassen. Zweeds (lagom) design is niet voor niets functioneel en veelal gemaakt van precies de juiste materialen. Rustige, aardse en warme materialen brengen namelijk ook rust in je interieur. En van die spullen heeft HEMA er genoeg in de winkel. Met jouw HEMA Zorgverzekering krijg je op bijna het hele assortiment woonaccessoires 10% extra gelukskorting. Maar let op dat je niet te hebberig wordt: het draait immers over ‘precies genoeg’. En dat geldt ook voor je interieur.