bijzondere eetcombinaties op je bord

eet jij elke avond aardappeltjes met vlees en groentes? Misschien haal je dan niet alles uit je smakenpallet. Een paar kruiden erbij is al iets spannender, maar wil je echt verrast worden door smaakexplosies in je mond, probeer dan eens deze bijzondere eetcombinaties op je bord.

verrassend ongewone recepten

wat een boer niet kent, eet hij niet. Als je er ook zo over denkt, stop dan maar met lezen. Natuurlijk is een aardappel lekker als je er na het pureren een klontje boter aan toevoegt. Maar verbaas jezelf eens over hoe een aardappel smaakt als je er wat koffie aan toevoegt. Koffie werkt in veel recepturen namelijk als smaakversterker. Dit soort ongewone recepten maken jouw dinertje nét wat specialer. Nog wat bijzondere eetcombinaties? Kip met chocolade en kruiden, in Mexico ook wel Pollo con mole poblano genoemd. Of ansjovis met Parmezaan. Als je jezelf er voor openstelt liggen de culinaire verrassingen zo op je bord.

lijst met bijzondere eetcombinaties

er zit een hele wetenschap achter het combineren van ingrediënten. Er zijn namelijk zoveel vreselijke als winnende, bijzondere eetcombinaties te maken. Angelique Schmeinck schreef er een handig boek ‘Smaakvrienden’ over. Waarin je op basis van groentes of fruit alle ‘veilige’ en ook spannende smaakvrienden overzichtelijk in beeld hebt. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties om een verrassend element aan je avondeten toe te voegen.

blauwe bessen met paddenstoelenrisotto

zoet met umami klinkt jou misschien niet als een winnend recept in de oren. Deze bizarre combinatie. Toch haalt het zoete van de blauwe bessen de vleesstructuur van de paddenstoelen nog verder omhoog. Plus, het knappertje van de blauwe bes brengt bovendien ook nog wat textuur in de gewoonlijk zo ‘romige’ risotto. Hoe je het maakt? Bereid de paddenstoelenrisotto zoals je gewend bent en voeg er op het laatst een handje blauwe bessen als garnering aan toe.

kiwi met oester

de ziltige, unieke smaak van een oester met het zoetzure van een kiwi? Een heerlijke combinatie! De kiwi heeft een aroma dat heel goed samengaat met het aroma van zeevruchten. Serveer de volgende keer dus gewoon kleine stukjes kiwi bij je oester; je zult versteld staan!

zalm en drop

een van de meest bekende koks ter wereld heeft een van de bijzondere eetcombinaties al jaren in zijn restaurant op de kaart staan: zalm met drop. Nou ja, niet met kleine muntdropjes als garnering natuurlijk. De zalm wordt in drop gepocheerd waardoor hij een zwart uiterlijk krijgt. Google maar eens ‘Heston Blumenthal zalm en drop’ en je vindt verschillende recepturen om het thuis ook eens te proberen.

kaviaar met geroosterde pinda’s

zo uit het vuistje of op een toastje; als je geld hebt om goede kaviaar te serveren, maak het moment dan nog bijzonderder door er geroosterde pinda’s over te strooien. Het geeft de kaviaar niet alleen een extra knappertje, maar ook smaak mee. Mocht je er jouw vraagtekens bij hebben; het is gebaseerd op de wetenschap. Foodpairing heet die wetenschap. Op basis van 1600 ingrediënten en hun eigenschappen is hieruit een soort Wikipedia met bijzondere eetcombinaties voor de professionele kok ontstaan. En dit is een van de ongewone recepten die daaruit voort is gekomen.

extra speciaal door het juiste servies

ben je geïnspireerd door deze bijzondere eetcombinaties en wil je aan de slag in je eigen keuken? De manier waarop je jouw gerechten presenteert bepaald hoe mensen het ervaren. Kies daarom het juiste bordje bij het juiste gerecht. Met jouw HEMA Zorgverzekering ontvang je het hele jaar door 10% extra gelukskorting op het hele assortiment servies.