de perfecte tafeldekking

heb jij je altijd al afgevraagd of de snijrand van het mes naar links of rechts moet wijzen? Op hoeveel centimeter van de tafelrand je het servet plaatst of hoe je ook alweer het waterglas ten opzichte van het wijnglas plaatst? Volg deze regels voor de perfecte tafeldekking; zoals het hoort.

gebruik van tafellakens

een tafellaken is een essentieel onderdeel van de perfecte tafeldekking volgens de officiële regels. En daaronder moet ook nog een molton gelegd worden. Of gewoon nog een laken. Dit is met name voor de demping van het geluid van bestek, glazen en borden. In elk geval moet het laken minstens 15 centimeter over alle randen van de tafel hangen. Meer mag altijd, zo lang je gasten er tijdens het aanschuiven niet mee in de knoei komen.

borden voor de perfecte tafeldekking

borden beginnen op een vingerbreedte van de tafelrand, gecentreerd recht voor de zitplaats. Tussen de boren van de ene en andere buurman zit minimaal 50 en bij voorkeur 60 centimeter ruimte. Zo hebben beide tafelgasten genoeg ruimte om met hun armen te bewegen zonder in de knel te raken: als dat niet de perfecte tafeldekking is…

het bestek neerleggen

lepels, vorken, messen: je eet van buiten naar binnen. Het bestek dat je dus het eerst nodig hebt, ligt aan weers buitenzijdes. Zo werk je gedurende het diner naar binnen toe. Vorken liggen altijd links, messen en lepels rechts. De snijranden wijzen naar het bord toe en zowel de vorken als lepels rusten op hun ‘bolle’ kant. Voor elk gerecht wordt het juiste bestek geselecteerd: visvorken, steakmes, soeplepel et cetera. Bestek voor het nagerecht ligt gecentreerd in het midden boven. Gebruik je zowel een lepel als een vork voor het dessert? Dan ligt de vork het meest naar het bord toe met het handvat naar links. Daarboven komt de lepel met het handvat naar rechts.

glaswerk plaatsen

afhankelijk van wat je tijdens het diner serveert, dek je de tafel. Je werkt hier net als bij het bestek van buiten naar binnen: het glas dat als eerste gebruikt wordt staat rechts. Schenk je dus eerst witte- en later rode wijn, dan staat het rode wijnglas links van de witte variant. Helemaal links van het rijtje glazen is het waterglas.

servetten vouwen

hoewel je in veel zaken het servet rechts van het bord terugvindt, is dit volgens de etiquette niet juist: hij hoort links van alle vorken te liggen. En is dubbelgevouwen, meestal horizontaal. Soms verticaal. Maar in elk geval zo eenvoudig mogelijk.

bordje voor het broodje

in veel restaurants krijg je ook een klein broodje geserveerd dat je tijdens de voorgerechten kunt nuttigen. Hiervoor wordt een klein bordje geplaatst, recht boven de verzameling vorken. Met het mes dwars (horizontaal) geplaatst op het bord, het handvat naar rechts wijzend.

extra tafelversieringen

heb je een lange tafel dan moet je volgens het boek ‘hoe hoort het eigenlijk’ van Amy Groskamp-Ten Have uit 1939 ook nog vier kandelaars of twee meer-armige kandelaars midden op tafel zetten. En in het midden een fruitschaal, bloemstuk of drijfbak met bloemen plaatsen. Wel van een bescheiden formaat, want je moet de gasten natuurlijk wel nog in de ogen kunnen aankijken.

de mooiste tafelaccessoires

wat je ook nodig hebt: glaswerk, servies of de mooiste kandelaars; je vindt de mooiste tafelaccessoires in onze winkels. En met jou HEMA Zorgverzekering krijg je standaard 10% extra gelukskorting op bijna alles van de koken- en tafelenafdeling. Zo kun je jouw tafel naar eigen smaak en stijl verder opmaken. Bordjes in een mooie kleur? Goud bestek? Bijpassende servetten? Vergeet ook het afwasmiddel en een schone -borstel niet. Zo kun je na het etentje alles schoon weer opbergen. Klaar voor het gebruik op je volgende etentje!