Dorstlessers zonder suiker

Stel dat het super warm is. Je weet dat je voldoende moet drinken om je lichaam een beetje gehydrateerd te houden, maar het water komt je neus uit. Om nou twee liter cola per dag te drinken vind je ook wel wat ver gaan. Wees gerust. Er zijn voldoende dorstlessers die eenvoudig te maken zijn en waar bovendien helemaal geen onnatuurlijke suikers in zitten.

de lekkerste suikervrije dranken

Suiker is een grote boosdoener. Wist je dat bijna veertig procent van onze dagelijkse suikerconsumptie uit frisdranken en vruchtensappen afkomstig is? Zoek je dus een manier om af te vallen of om bewuster om te gaan met eten en drinken dan is het misschien een idee om over te stappen op suikervrije dranken en die als dorstlesser te gebruiken. Geen idee wat dat dat is. We zetten een aantal lekkere en vooral verfrissende drankjes voor je op een rij.

fruitwater met extra vitamines

De naam zegt het al. Dit is fruit met water en soms ook met kruiden. Niet alleen de smaak trekt in het water, maar in het geval van sommige soorten fruit ook de vitamines B en C. Tel uit je winst. Je maakt het heel eenvoudig:

  • Je neemt een kan of karaf water
  • Je voegt wat kleingesneden fruit toe
  • Jouw fruitwater is klaar. Proost!

maak zelf ijsthee zonder suiker

Nog zo’n handig drankje dat je binnen enkele minuten gebrouwen hebt, is ijsthee. Zelf ijsthee maken is echt nodig om het een suikervrije dorstlesser te houden. De pakken die je in de winkel koopt zijn dat namelijk allerminst. Ze zijn mierzoet en zitten bomvol calorieën. Mocht je toch op zoek zijn naar een zoet element in je koude thee, voeg dan een schijfje fruit zoals een sinaasappel of citroen toe. De zoete smaak trekt in de thee waardoor je de suikers niet eens mist. Nog een voordeel van thee is dat er ook gewoon cafeïne in zit: een kopje zelf gezette groene of zwarte thee bevat 25 milligram. Ter vergelijking: een kop filterkoffie 70 milligram.

amandelmelk is goed voor elk

Tegenwoordig vind je allerlei soorten 100% plantaardige melk in de supermarkt: havermelk, sojamelk en ook amandelmelk. Stuk voor stuk heerlijke verkoelende dorstlessers bij warm weer met weinig calorieën en vol vitamines, antioxidanten, licht verteerbaar en lactosevrij. Wanneer je gewone amandelmelk saai vindt, zoek dan eens naar recepten die je meer aanspreken. Maak er bijvoorbeeld een smoothie van:

  • Neem een banaan (bevroren voor een koude milkshake)
  • Mix het samen met één glas amandelmelk in een blender
  • Voeg naar smaak wat kokosrasp of cacao toe

superfood kokoswater

In tropische oorden is dit natuurlijk bij uitstek een goede dorstlesser. Daar krijg je deze verfrissend koele dorstlesser gewoon direct uit de kokosnoot. Maar als je liever een pak koopt, kan dat tegenwoordig ook gewoon in Nederland. Kokoswater is een bron van goede vezels, vitamine C, bevat antioxidanten en zou je cholesterolgehalte verlagen. Snel gaan drinken dus!

bestaat er frisdrank zonder suiker?

Als je mineraalwater met bubbels onder deze noemer vindt vallen dan is het antwoord: Ja, er bestaat een frisdrank zonder suiker. Ondanks dat frisdrank vaak een goede dorstlesser is, bevat het helaas in bijna alle andere gevallen heel veel suiker. De hoeveelheid varieert uiteraard. Evenals het type suiker dat gebruikt is. Mocht je trouwens denken dat een blikje frisdrank van hetzelfde merk overal ter wereld hetzelfde is dan kom je bedrogen uit. Een Thais blikje Sprite bevat een heleboel meer suiker dan de Sprite die bij ons in de schappen staat. Kijk dus altijd goed op het etiket als je echt wilt weten wat je aan het drinken bent.