Gaat liefde door de maag?

Je bent verliefd. Of je staat op het punt om het hart van iemand te veroveren. Hoe kan dat dan beter door middel van een heerlijk etentje. Tenminste als we het alom bekende spreekwoord moeten geloven. Maar is dat eigenlijk ook wetenschappelijk bewezen? Gaat liefde door de maag?

een beetje verliefd

Als je verliefd bent, maakt je lichaam allerlei stofjes aan. In letterlijk één oogopslag giert de adrenaline door je lichaam, slaat de dopamine, endorfine en oxytocine toe. Stuk voor stuk verslavende neurotransmitters, zoals dat heet, waardoor je niets liever wil dan bij die persoon zijn die dit allemaal veroorzaakt. Je hersenen vertalen deze stofjes in gevoelens en dat geeft een verliefd gevoel. Maar wat heeft jouw maag er dan mee te maken? Gaat liefde door de maag of niet?

gaat liefde door de maag? Het antwoord!

Je hersens zijn onlosmakelijk met je maag en darmen verbonden. We weten natuurlijk al langer dat je bent wat je eet en dat je voeding voor een heel groot gedeelte bepaalt hoe jij je voelt. Dat bepaalde voeding zoals koffie ervoor zorgt dat je alerter wordt of dat je jezelf door een stukje chocolade gelukkiger voelt; simpelweg omdat er endorfine vrijkomt (het gelukshormoon) als je het eet. Maar wat je hier nu precies bij voelt, is voor iedereen anders. Om de vraag ‘gaat liefde door de maag’ nauwkeuriger te beantwoorden, moeten we net iets dieper de materie induiken.

lekker eten

De definitie van lekker eten is namelijk voor iedereen anders. Al je zintuigen samen bepalen of jij iets lekker vindt of niet. Het is dan ook een hele wetenschap om precies datgene te koken om de liefde door de maag te laten gaan. Bij de eerste hap sturen de smaakpapillen een signaal naar je brein. Dat doet ook je neus bij het ruiken van het eten en je ogen bij het aanschouwen van het bord waarop het eten ligt. En omdat iedereen andere smaakpapillen heeft, associaties met eten en niet ieders neus optimaal ruikt, kan hetzelfde bordje eten bij de ene het hart op hol doen slaan, terwijl de ander liever het huis uit rent.

mannen vs vrouwen

De liefde van de man gaat door de maag. Dat zei waarschijnlijk jouw oma al. Daarom stond ze dagelijks in de keuken haar lievelingsrecepten te bereiden. Maar hoe zit dat met mannen vs vrouwen; werkt dit heerlijke maaltje alleen zijn vruchten af in de mannelijke maag? Het antwoord is nee. Onderzoek aan de universiteit van Californië toont namelijk aan dat dit gezegde ook voor de vrouw geldt. Sterker nog: vrouwen reageren veel beter op romantische prikkels bij een volle maag. Heb je dus een aanzoek op het programma staan of wil je gewoon iets voor elkaar krijgen bij je vrouw: zorg dan dat er voldoende eten in huis is. Liefde gaat dus écht door de maag.