Gelukshormoon chocolade

Chocolade is een van de meest geliefde snoeperijen ter wereld. Verkrijgbaar in ontelbaar veel smaken en verbonden met vele feestdagen, is er eigenlijk altijd wel een reden om van een stukje te genieten. Goed nieuws voor de chocoladeliefhebber: op z’n tijd is nog goed voor je ook. Het wakkert namelijk jouw gelukshormoon aan. Dus twijfel niet, en neem vanavond nog lekker een stukje bij de koffie of thee.

elke dag je voorraad aanvullen

Mocht je nu meteen de repen uit de kast pakken: we hebben het niet over alle soorten chocolade. We praten over de pure variant met minimaal zo’n 70 procent cacao. Eén zo’n klein stukje brengt heel wat in jouw lichaam teweeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat door zes gram pure chocolade je bloeddruk daalt. Met datzelfde hapje krijg je bovendien magnesium binnen dat een kalmerende werking op je zenuwstelsel heeft. En omdat je lichaam maar beperkt is in haar voorraadje van deze voedingsstof, moet je die dus elke dag aanvullen. Goed excuus.

meer dan een gelukshormoon alleen

In totaal zitten er ongeveer driehonderd stoffen in chocolade. Van een aantal van die stofjes is bewezen dat ze een positief effect op je lichaam hebben. Van een groot aantal, zoals suiker geldt juist het tegenovergestelde; daar wordt geen gelukshormoon mee aangemaakt. Chocolade maken ze namelijk van meer dan alleen de cacaoboon. Er wordt ook boter, suiker en melkpoeder aan toegevoegd. En soms nog wat noten of tegenwoordig zelfs karamel of knettersuiker. En dat is (helaas) weer minder goed voor je lichaam.

Ook onze 74% pure chocoladereep bestaat uit 40.2 procent vet en neemt 542 Kcal per 100 gram met zich mee. Toch voelt menig vrouw zich na het eten van deze lekkernij een stuk beter. Dat komt omdat je hersenen endorfine aanmaken wanneer je het eet. Goed voor je immuunsysteem, stresslevel en verouderingsproces. Het is dus niet altijd zo zwart wit als we denken

gewoon genieten - met mate

Misschien ben je niet zo fan van pure chocolade. Of misschien geloof je het wel, dat chocolade gezond zou kunnen zijn. Soms is het okee om gewoon te genieten van iets, gezond of niet. In dat geval is het beste advies nog altijd: geniet, met mate. Dus kies je favoriete soort chocolade en smul er lekker van wanneer jij wil. Heb je een hele reep van jouw favoriete soort gekocht maar wil je voorkomen dat je deze in 1 zit wegwerkt? Bewaar hem in een leuk trommeltje in een keukenlade en haal er alleen de stukjes uit die jij op dat moment wil serveren bij je koffie of thee. Zo grijp je niet doelloos naar de chocoladereep en is hij, voor je het weet, plots verdwenen. Ook kun je ervoor kiezen om er wat lekkers mee te bakken, in plaats van ‘m zo uit het vuistje op te eten. Lekkere chocoladekoekjes, of een bananenbrood met stukjes van jouw favoriete chocoladereep er doorheen. Is nog leuk om uit te delen ook. Wees niet te streng voor jezelf wanneer het gaat om je favoriete eten. Weet je eigen grenzen te stellen maar geniet ook vooral. Het leven is te kort om bij iedere hap streng voor jezelf te zijn.