Geluksmomentjes van alledag

Zoals de Dalai Lama al ooit treffend omschreef: “Happiness is not something ready made. It comes from your own actions.” Alles wat je op een dag doet, draagt namelijk bij aan hoe je je voelt. En het zijn met name de kleine, doodnormale dingen die voor de fijnste geluksmomentjes zorgen. Lees maar verder...

Op tijd naar bed

Wat een heerlijk gevoel: de dag zit erop en je mag je eindelijk overgeven aan je vermoeidheid. Tijdens je slaap maakt je lichaam ook nog eens cortisol aan dat ervoor zorgt dat je jezelf heerlijk ontspant. En zeg nou zelf: dat extra uurtje in het weekend zorgt toch ook voor een klein geluksmoment?

De frisse buitenlucht

Wandel eens naar buiten, neem een diepe teug adem en sta even stil bij het moment. Hoe koud of warm de lucht ook is: je leeft! De koude winterwind prikkelt je neus, de hete zomerse zonnestralen doen je ogen samenknijpen. Het is prachtig buiten!

Een fijne knuffel

Of het nu een omhelzing van je partner of kind is of die van je beste vriend: van een goede knuffel geniet bijna iedereen. Het stofje oxytocine komt op zo’n moment vrij in je hersens. Hierdoor daalt je bloeddruk en ervaar je minder stress. Geniet dus maar extra lang van dergelijke geluksmomentjes!

Meerdere geluksmomentjes: snoozen

Dit is eigenlijk alleen voor degene die dit echt doen: snoozen. Het gevoel dat je bij het gaan van je eerste, tweede, derde of misschien wel vierde wekker nog niet uit bed hoeft te komen. Een Britse studie (‘why night owls are more intelligent’) toonde al aan dat snoozers creatiever, intelligenter en… gelukkiger zouden zijn. Dat is dus dubbel geluk!

Mooie muziek

Net dat ene liedje op de radio gehoord waar je zulke mooie herinneringen aan had? Was dat niet even een heel klein momentje van geluk? Muziek roept veel emoties bij je op. Zo herbeleef je de mooiste dingen uit je leven keer op keer. Intens geluk, toch?

Appjesvrolijkheid

Een lief bericht van die vriend of vriendin die aan je dacht. En die je gewoon even liet weten dat er aan je gedacht werd. Je bent niet alleen, je hebt de fijnste mensen om je heen. En jouw sociale leven draagt echt bij aan je geluk van alledag.

Verse broodjes

De geur van vers (af)gebakken broodjes die langzaam het huis vult. Een verwennerij voor jezelf of het geluk van zaterdagochtend. Het lijkt alsof de tijd heel even stilstaat in dat alledaagse geluksmoment.

Complimentje

Ook al is het maar ‘wat zit je haar leuk’ of ‘heb je een nieuwe broek?’. Neem dat compliment eens serieus. En, geef een ander ook eens een compliment. Het blijkt namelijk dat ons brein dan het idee heeft dat we er zelf ook iets voor terugkrijgen. Een gevoel van blijdschap. Je krijgt er een kick van!

Moment van rust

Even helemaal niets moeten. Tot rust komen. Eén van de mooiste en fijnste geluksmomentjes in het hectische leven van alledag zijn die paar minuten voor jezelf op een drukke werkdag. Gun het jezelf. Je zult zien dat de dag daardoor nog mooier wordt!

Nog meer geluksmomentjes?

We sommen ze even op: de geur van je moeders appeltaart, fluitende vogels, pas gemaaid gras, de eerste zonnestralen in het voorjaar, naar bed gaan in een verschoond bed, een spontane date met je vriend(in), compliment van je baas, net op tijd thuis zijn voor het begint met regenen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn genoeg geluksmomenten die je elke dag weer een blijer mens maken!