Genieten van de zon

We weten inmiddels dat de zon een bekende bron is voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Zo heeft een Zweeds langetermijnonderzoek uitgewezen dat mannen en vrouwen die de zon regelmatig op hun huid lieten schijnen, gemiddeld een hogere leeftijd wisten te bereiken dan degene die de zon liever vermeden. Maar het genieten van de zon doet nog veel meer met ons. Het zorgt ervoor dat we beter slapen, het verbrandt vet, het maakt je huid zuiver en zelfs praten over het mooie weer heeft een positief effect. De UV-straling dat in zonlicht zit stimuleert de aanmaak van endorfine in ons lichaam. Dat zorgt dat we van de zon een goed gevoel krijgen. Een aantal mooie bijkomstige eigenschappen wanneer we genieten van de zon.

overdaad schaadt

De andere kant van de medaille is wanneer we teveel genieten van de zon, deze een schadelijk effect op ons kan hebben. Het maakt je haar droger en stugger, het kan permanente schade toebrengen aan je ogen en tevens is een verbrande huid iets om serieus te nemen.

smeer, smeren, smeerst!

Smeer je huid goed in met zonnebrand wanneer deze wordt blootgesteld aan de zon. Wil je je hele lichaam goed beschermen? Smeer dan met een hoeveelheid zonnebrand ter grootte van een borrelglaasje en herhaal dit om de 2 uur. Zorg dat de moeilijk bereikbare plekken op je rug niet overgeslagen worden, en vraag hulp bij het insmeren. Op deze manier wordt genieten van de zon nog leuker en ga je ontspannen de zon in! Ben je toch wat verbrand? Verzorg je huid met een Aloe Vera product (nog beter: knip een stengel van de plant en vouw deze open. Het vocht werkt verkoelend en verzorgt je huid op een natuurlijke manier. Je kunt ook wat plakjes komkommer op de verbrande huid leggen - ouderwetse truc die nog altijd werkt.

egaal bruin is pas genieten van de zon

Egaal bruin worden blijft een uitdaging. Het bezoeken van een nudistenstrand voorkomt witte vlakken of strepen door zwemkleding, en klinkt als de sleutel tot een egale teint. Maar ook bij bloot zonnen moet je zorgen dat elke kant van je lichaam voldoende zon krijgt. Tevens voelt niet iedereen zich comfortabel om openbaar in zijn nakie rond te lopen. Er is een aantal trucs dat je kunt proberen om een egale teint te bereiken voor zowel bedekt als bloot zonnen. Om te zorgen dat je niet in slaap valt kun je een timer zetten, zodat je iedere 15 min van kant wisselt. Zo kun je slim genieten van de zon. Houd je huid gehydrateerd en drink veel water, want een droge huid wordt minder egaal bruin. Voor de bedekte zonaanbidders onder ons; wissel vaak tussen verschillende badpakken, bikini’s of zwembroeken. Dit verkleint de kans dat je zwemkleding in je bruine huid staat. Wil je wel genieten van de zon, maar niet te hoeven bakken voor een egaal gebruinde huid? Dan zou je een spray-tan kunnen overwegen. Middels een spraypistool wordt een tanning lotion gelijkmatig verneveld over je lichaam. Binnen enkele uren heb je een egale bruine huid zonder hiervoor in de zon te hebben gelegen.