Genieten van het leven: hoe doe je dat?

Genieten. We doen het allemaal op onze eigen manier. Dat eerste kopje koffie in de ochtend, een mooi boek lezen op de bank, tot genieten van een warme zomerse dag aan het strand. Tijdens de zomermaanden lijkt het misschien een open deur, maar toch lukt het niet iedereen om te genieten van het leven. Soms overheersen overvolle agenda’s je hele dag, en blijft er weinig ruimte over voor iets anders. Op dat soort momenten is het de kunst om bewust te zijn van hoe belangrijk het is om iedere dag iets te vinden om van te genieten. Het kost misschien wat moeite, maar met een klein beetje extra energie pluk je dagelijks de vruchten.

maak onderscheid

Er is een duidelijk verschil tussen de momenten waarvan je echt geniet en de momenten waar men verwacht dat je ervan geniet. Misschien is een borreltje op een zomerse dag op een terras niet per se jouw idee van “genieten van het leven”. Doordat dit voor vele anderen wel zo is, voel je je misschien verplicht om te genieten, en dat werkt averechts. Iedereen heeft eigen voorkeuren. Een makkelijke manier om erachter te komen waar jij nou echt van geniet, is om terug te gaan naar je fijnste herinneringen. De glimlach van een vreemde, het voldane gevoel na een stuk hardlopen of het kijken van je favoriete serie? Zodra je hebt gevonden waar je vroeger zo van genoot, kun je dit opnieuw doen. Maar nu een stuk bewuster. Je kunt dit oefenen door meer aandacht te besteden aan het moment en het prettige gevoel zo steeds vaker te ervaren.

vergroot het genieten van een ervaring

Genieten van het leven doe je door bewust in het moment te leven. Maar dit moment kun je nog meer benutten. Denk aan alle voorpret die je beleeft wanneer je een verrassingsdiner verzorgt voor vrienden en familie. Je geniet gezamenlijk van dit moment waarna je vervolgens nog kunt terugkijken op een mooie avond; dat wordt nagenieten! Het stapelen van deze momenten vergroot het genieten van een ervaring.

genieten van het leven zit hem in de kleine dingen

Schone lakens op de huid, de geur van gras na een regenbui of het geluid van kabbelend water; het zijn de kleine dingen die het leven glans geven. In ontspannen momenten zijn we ons hiervan bewust, maar hebben we een drukke dag of zijn we verzonken in gedachten dan verdwijnen deze momenten in vanzelfsprekendheid. Druk op dit soort momenten eens op je “pauze-knop”. Stop heel even en kijk om je heen. Of schrijf aan het einde van je dag de kleine dingen op waar je van hebt genoten. Maak jezelf bewust van de zaken die vaak als vanzelfsprekend worden gezien en leer te genieten van het leven op een dagelijkse basis.

maak ruimte om te genieten

Leg je telefoon uit of zet hem weg - ja, de berichtjes kunnen echt even op je antwoord wachten. Even geen tv, of de krant, of je lange klusjeslijst. Maak tijd vrij om iets te doen waarvan je weet dat het je gelukkig maakt. Het hoeft geen grote reis of andere vermoeiende onderneming te zijn. Uitgebreid koken, even lekker badderen of een kleine wandeling door de buurt. Geen podcast op de achtergrond, geen werktelefoon die je af kan leiden, even niet de druk voelen om al het nieuws van de dag tot je genomen te hebben. Een ding tegelijk, en je merkt vanzelf dat het niet zo lastig is om van de kleine dingen in het leven te genieten.