gezonde drankjes waar je van opknapt!

De herfst is aangebroken! Dé tijd van het jaar om heerlijk in huis door te brengen. Urenlang koken voor dat lang uitgestelde vriendendiner bijvoorbeeld. Of om eindelijk eens dat ene interieurproject af te ronden. Helaas is het ook bij uitstek de periode waarin mensen zich net minder fit voelen door menig virus. Deze gezonde drankjes helpen je in dat geval snel weer op de been!

drankjes met energieboost

Ben je net even wat lusteloos en heb je ook geen zin om meteen naar de koffie of suikerrijke energiedrankjes te grijpen? Geen nood. Er zijn genoeg gezonde drankjes waar je binnen no time een energie boost van krijgt.

wonderlijke appelsap

Eigenlijk zitten hier zo’n beetje alle kruiden in die een helende werking op je lichaam hebben. Als basis neem je een liter appelsap zonder toevoegingen. Heb je een sapcentrifuge? Dan kun je ook gewoon zelf wat appels persen en het sap opvangen. Breng vervolgens één liter aan de kook samen met de schil van een citroen en sinaasappel en voeg daar een stuk gember, één kaneelstokje, drie steranijs, twee eetlepels honing en een snufje kardemom en cayennepeper aan toe. Kook 15 minuten en laat het nog 10 minuten trekken. Zeef het gezonde drankje en laat het smaken. Warm of als borrel on the rocks geserveerd. Proost!

groene smoothie

Een paar jaar geleden kon je er niet omheen: groene smoothies. Toch zetten we hem nog in dit lijstje. Simpelweg omdat ze onwijs veel voedingsstoffen bevatten waar je in korte tijd energie van krijgt. Blend 1 hand verse spinazie bijvoorbeeld met 2 sinaasappelen en een groene appel met schil. Voeg eventueel wat extra water toe, serveer in een mooi glas en laat het smaken.

gezonde drankjes tegen verkoudheid

Wanneer de ‘r’ in de maand komt, heeft menig mens last van zijn algemene gemoedstoestand. We kuchen, snotteren en hoesten wat af. Met de griep op de loer kun je natuurlijk altijd preventief voor een griepprik kiezen. Vanuit bepaalde aanvullende verzekering krijg je die namelijk gewoon vergoed, ook als je niet tot een risicogroep behoort. Maar in veel gevallen voel je je ook snel weer een stuk beter van een simpel huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Er zijn namelijk genoeg effectieve gezonde drankjes die je eenvoudig met slechts enkele doodnormale ingrediënten maakt.

gembershotjes

Gember, alleen al een paar plakken in heet water helpt wanneer je verkouden bent. Mix je het met nog een paar andere ingrediënten dan ontstaat er soms een dubbelfunctie. Eén stuk gember ter grootte van een duim in combinatie met het sap van 1 appel heeft zo’n beetje hetzelfde effect dan een dubbele espresso. De appel kun je ook vervangen voor het sap van een citroen eventueel aangevuld met een snuf cayennepeper.

tijm-honingthee

Tijm is geweldig. En tijm is gezond. Het heeft de eigenschap een verkoudheid te bestrijden door het slijm in luchtwegen op te laten lossen. Zit je dus in een hoestfase waarbij je het gevoel hebt dat je keel verstopt zit? Neem een kop heet (kokend) water van zo’n 250 ml en voeg 2 takjes tijm en een lepel honing toe. Sowieso altijd lekker. Ook wanneer je niet verkouden bent.

sinaasappel-lijnzaadsapje

In sinaasappelsap zitten natuurlijk veel vitamines. Lijnzaad is daarentegen rijk aan antioxidanten en bevat polyfenolen. Dit laatstgenoemde onderdeel werkt ontstekingsremmend en helpt bij verkoudheid en griep. Zo sla je gelijk twee vliegen in een. Mix gewoon het sap van 2 sinaasappels met 2 eetlepels lijnzaadolie. Je moet het wel even goed mengen voordat het een homogeen mengsel wordt. Maar daarmee heb je wel een van de meest lekkere gezonde drankjes te pakken.

gouden melk

Wat? Juist, gouden melk. Ook wel ‘golden milk’ in het Engels. Vernoemd naar de goudgele kleur die dit drankje van de toegevoegde kurkuma krijgt. Een recept uit de Ayurvedische keuken gebaseerd op plantaardige melk met enkele heerlijke kruiden. Toch is het met name de kurkuma die ontstekingsremmend werkt en je spijsvertering ondersteund. Hoe je het maakt? Verwarm 300 ml ongezoete amandelmelk samen met een theelepel kurkuma een halve theelepel gemalen kaneel, ¼ theelepel kardemompoeder, een snufje zout en zwarte peper en een klein theelepeltje vers geraspte gember. Laat zo’n 5 minuten trekken en giet het af door een zeefje. Voeg eventueel wat honing toe en klaar is dit gezond drankje.

andere gezonde producten

Heb je nou echt geen zin om al die drankjes in huis te halen of te maken? Er zijn gelukkig genoeg andere gezonde producten waar je meer energie van krijgt. Ondersteun je weerstand bijvoorbeeld met de voedingssupplementen van HEMA of door extra veel slaap te pakken onder een heerlijk dekbed die je met jouw meer HEMA klantenpas met 10% extra gelukskorting aanschaft. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Dan staan onze zorgadviseurs altijd voor je klaar.