gezonde eetgewoontes

Creëer je eigen gezonde eetgewoontes het moet je eigenlijk geen moeite kosten, naadloos passen binnen je leven en je niet teveel aan het denken zetten. Het creëren van je eigen gezonde eetgewoontes is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen even de feeling voor krijgen. We gaan je dan ook helpen om (on)bewust een stuk gezonder te eten door drie simpele lessen.

les 1: eet 3 hoofdmaaltijden per dag

Een ontbijtje, lunch en avondmaaltijd: In Nederland is het heel normaal. Een vast ritme op vaste tijden maakt het je een stuk makkelijker om gezond te eten. Je lichaam went aan je patroon en je zult tussen deze momenten door steeds minder hongergevoel krijgen. Wanneer je drie volwaardige en gezonde maaltijden op een dag eet, heb je qua voedingsstoffen eigenlijk helemaal geen tussendoortjes nodig. Je kunt er ook voor kiezen je hoofdmaaltijden te verspreiden over 5 eetmomenten. Ontbijt bijvoorbeeld wat lichter en neem rond tien uur een bakje yoghurt. Lunch met een paar volkoren crackers en neem rond vier uur nog een lekker soepje. Door je hoofdmaaltijden te splitsen in 5 kleinere maaltijden, zul je ook steeds minder honger tussendoor krijgen.

les 2: tussendoortje mag, hoeft niet

Wanneer je tussen de maaltijden door toch vaak nog een hongergevoel hebt of zin om iets te eten, kies dan tussen de maaltijden door voor een gezond tussendoortje. Bijvoorbeeld een stuk fruit of een beetje yoghurt, een handje nootjes of een bakje met snackgroenten. Hoe meer je eet, hoe meer je het glazuur van je tanden aantast. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om na elke maaltijd je tanden te poetsen, maar je kunt ook gewoon kiezen voor wortels of selderij. Deze groenten bevatten veel water en vezels wat de reiniging van je gebit stimuleert; gezond én goed dus!

les 3: eet op je gemak

Wie het twintig keer kauwen principe betwist, moet toch eens achter de oren krabben. Tijd nemen om goed te kauwen op je eten zorgt niet alleen dat je meer van je maaltijden proef en geniet; het is ook gunstig voor je spijsvertering en je wordt minder snel ziek. Uit Chinees onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die zelfs meer dan 20 keer op hun eten kauwde zelfs 12% minder aten dan de groep die dit maar 15 keer deed. Een eenvoudige aanpassing in je dieet die je dus eigenlijk alleen maar voordelen oplevert. Ga dus goed zitten voor je maaltijden, neem de tijd en geniet van elke hap. Dat kost je misschien wat meer tijd, maar de vertering en verzadiging in je lichaam wordt er absoluut door bevorderd.

nog even op een rijtje

Om er gezonde eetgewoontes op na te houden kun je je het best focussen op 3 maaltijden per dag met gezonde tussendoortjes. Neem de tijd om te eten en ben je bewust van wat je in je mond stopt. Wil je helemaal op de gezonde tour? Lees hier dan alles over gezond eten.

gezond eten met HEMA

wist je dat je bij HEMA ook heel veel verse en gezonde producten kunt kopen? Denk aan een heleboel verse soepen, ongezouten nootjes, volkoren producten en gezond beleg. Met je HEMA zorgverzekering krijg je hier standaard 10% extra korting op. Zo wordt je gezonde eetgewoonte ook een hele smakelijke én voordelige.