glutenvrije gerechten voor op tafel

met een beperkt dieet is het niet voor iedereen even makkelijk een maaltijd op tafel te toveren. Vooral als je niet culinair onderlegd bent, kun je met een glutenallergie nogal vastlopen in de mogelijkheden. Toch ligt de wereld van extreem lekkere glutenvrije gerechten aan je voeten. En dat zonder al te moeilijk te doen.

wat zijn gluten?

gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in sommige granen zoals bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst en spelt. Omdat deze granen ook vaak gebruikt worden in andere producten zoals brood, pasta en koekjes zijn alle gerechten die deze ingrediënten bevatten daarom niet glutenvrij. In Nederland heeft gemiddeld 1 op de 100 mensen een glutenallergie. Niet gek dat er daarom tegenwoordig dus best wat glutenvrije producten in de winkel verkrijgbaar zijn.

hoe maak je glutenvrije gerechten

de uitzonderingen zijn minder dan de producten die nog wel geschikt zijn voor mensen met glutenallergie. Omdat we zo gewend zijn aan een voedingspatroon met brood en pasta, kan het soms lastig zijn glutenvrije gerechten te bedenken die minstens zo lekker zijn. Gelukkig zijn er veel van nature glutenvrije producten die je gelukkig wel onbeperkt mag eten. Denk aan aardappelen (en dus ook friet), rijst, peulvruchten, maïs, boekweit, groenten, fruit, vlees, vis en bijvoorbeeld onbewerkte melkproducten. Genoeg mogelijkheden dus om heerlijke glutenvrije gerechten mee te maken.

rijstnoedelvariatie

wanneer je coeliakie hebt, zijn rijst- of boekweitnoedels een perfecte vervanger voor de tarwe-rijke variant. Bovendien zet je gerechten met rijstnoedels binnen tien minuten op tafel. Het enige wat je moet doen is de rijstnoedels koken, wat heerlijke groentes (eventueel met vlees of vis) wokken in plantaardige olie en wat glutenvrije sojasaus toevoegen. Je kunt hiermee eindeloos variëren. Bijvoorbeeld met asperges, tofu, broccoli en erwten of champignons, paprika en een fris lente-uitje.

glutenvrije aardappelgerechten

aardappels zijn van nature glutenvrij. Je kunt dus altijd een oud-Hollandse aardappelen-vlees-groente of stamppotvariant op het menu zetten. Maar wil je een keer iets speciaals, dan kun je ook gaan voor gepofte (zoete) aardappel met guacamole, een zoete aardappelquiche of aardappeltortilla.

smaakvolle curries

rijst is glutenvrij. Maar droge rijst is natuurlijk niets aan. Daarom is een curry erbij wel zo smakelijk. Gelukkig heb je die in vele soorten, met en zonder vlees. Indiaas, Thais; net wat je lekker vindt. Een hele smaakvolle glutenvrije curry is de Tikka Masala van Jamie Oliver waar je amandelen in plaats van meel aan toevoegt voor de binding. Wil je liever wat sneller een curry op tafel toveren, dan kun je in de helft van de tijd ook een simpele linzencurry (dahl) maken. Nog minder tijd kwijt zijn? Een kikkererwtencurry zet je nog sneller op tafel. Let er alleen op dat de standaard naanbroodjes uit de supermarkt gluten bevatten. Beter is daarom om zelf naanbrood te maken van bijvoorbeeld kikkererwtenmeel en deze in te vriezen zodat je altijd een voorraadje hebt.

glutenvrije of alternatieve pasta’s

pasta staat in Nederland wekelijks wel op het menu. Gelukkig zijn er dan ook steeds meer glutenvrije pasta’s op de markt verkrijgbaar (boekweitpasta, glutenvrije pasta in het versvak en ‘gewone’ glutenvrije pasta in het schap). Maak bijvoorbeeld een simpele pasta met pesto, cherrytomaten en parmezaanse kaas. Of sloof jezelf uit en maak een rijke tomatensaus vol kruiden, bak champignons met wat tijm en voeg samen met wat mascarpone met citroenzeste toe. Eigenlijk kun je al je oude en vertrouwde pastarecepten -mits vers bereid en zonder bindmiddel- blijven maken. Zolang je maar glutenvrije pasta gebruikt.

lekker glutenvrij bakken

niet geheel onbelangrijk als je dan al de helft van het gebak en koekjes niet meer mag: leer zelf glutenvrij bakken. Er staan inmiddels talloze recepten online, de een nog smakelijker dan de ander. In veel gevallen wordt het tarwemeel vervangen door een alternatief zoals amandel- of boekweitmeel. Een simpele kokosmakroon (niet anders dan kokos, suiker en eiwit) kun je gewoon blijven bakken. Wil je liever een taart op tafel zetten? Er is ook glutenvrij meel in de supermarkt verkrijgbaar om je vertrouwde appeltaart te maken. Maar je kunt natuurlijk ook helemaal uitpakken met courgette brownie (smaakt een behoorlijk stuk lekkerder dan het klinkt) of worteltaart. Smakelijk!

maak eten een feestje met HEMA

misschien ben je inmiddels overtuigd dat glutenvrij eten niet persé lastig of smakeloos is. Wil je het nu echt een feestje maken, dan zorg je natuurlijk voor een perfect gedekte tafel met mooie borden, bestek en servetten. Met je HEMA Zorgverzekering krijg je op het tafelassortiment standaard 10% korting. En mocht er tijdens het koken de vlam in de pan schieten. Weet dan dat de HEMA Woonverzekering een prima schadevergoeding kent.