Huilbaby: komt het door de voeding?

Elke baby huilt. Maar er zijn baby’s die wel heel veel huilen en niet te troosten lijken. Heb je een huilbaby en is er lichamelijk niets aan de hand? Dan is je kindje waarschijnlijk het meest gebaat bij rust, voorspelbare regelmaat en minder prikkels. Soms huilt een baby veel vanwege honger of darmkrampen. Wellicht kunnen deze tips helpen.

hoeveel huilt een baby gemiddeld?

Natuurlijk wil je een blije baby die gezond is en lekker in z’n velletje zit. En dat je baby huilt, is heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat vanaf de geboorte baby’s langzaam steeds meer gaan huilen. Dit bereikt een piek als je kindje 6 tot 8 weken oud is. Gemiddeld huilt een baby dan 2 tot 2,5 uur per dag. Omdat het een schone luier wil, moe is, honger of darmkrampen heeft, of indrukken van de dag moet verwerken. Na de 8e week huilt je kindje geleidelijk weer minder en vanaf ongeveer twaalf weken bereikt het huilgedrag van je baby een stabiel niveau van gemiddeld een 1 tot 1,5 uur per dag.

huilbaby herkennen

Als ouder kun je je heel machteloos en verdrietig voelen als je een huilbaby hebt. Gelukkig is maar 2 tot 2,5% van de Nederlandse baby’s echt een huilbaby. Dan huilt je baby minimaal 3 uur per dag gedurende ten minste 3 dagen per week doordringend of ontroostbaar. Neem in dat geval contact op met het consultatiebureau. De arts of verpleegkundige luistert naar je verhaal, onderzoekt je baby om te kijken of er een medische oorzaak is en geeft adviezen en tips die passen bij jullie situatie. Rust, regelmaat en weinig prikkels kunnen je kindje (en jou) helpen.

darmkrampen

Je baby kan ook huilen omdat het last heeft van darmkrampjes (koliek). Darmkrampjes kun je herkennen doordat je kindje na het voeden hard, lang en ontroostbaar huilt en daarnaast met de beentjes trappelt, de beentjes optrekt of juist uitstrekt en/of een hard buikje heeft door de lucht die erin zit. Ook kunnen baby’s zich overstrekken. Je merkt vaak ook winderigheid bij een baby met darmkrampen.

voedingsschema baby

Een baby kan ook huilen van de honger. De maag is leeg en dat voelt niet prettig. Honger herken je aan de smakgeluidjes die je kindje maakt of doordat het met het mondje zoekt naar de borst of de fles. Probeer je kindje dan te voeden. Als je wacht met melk geven, kan je baby zo overstuur zijn dat het onrustig drinkt, daardoor veel lucht binnenkrijgt en darmkrampjes krijgt. Kijk voor wat je kindje nodig heeft naar de voedingsschema’s van het consultatiebureau. Er zijn voedingsschema’s voor baby’s in alle leeftijden.

wat kun je doen tegen darmkrampen?

  • De fles of borst hoeft niet in 1 keer leeg. Stop tussendoor even en laat je baby een boertje laten. Zo ontsnapt er alvast wat lucht uit het lijfje.

  • Laat je kindje rustig drinken. Als het 15 tot 20 minuten over een voeding doet, is dat mooi. De pauzes reken je daarbij niet mee.

  • Drinkt je kindje snel en geef je flesvoeding? Kies dan voor een speen met een kleiner gaatje zodat je baby automatisch langzamer drinkt.

  • Zorg dat de speen gevuld is met melk en niet met lucht.

  • Eventueel kun je, in overleg met het consultatiebureau, kiezen voor een andere voeding, speciaal voor baby’s met darmkrampjes. Wissel echter niet te vaak en te snel (binnen 2 weken) van voeding, omdat dat juist krampjes in de hand kan werken.

  • Bereid flesvoeding volgens aanwijzingen op de verpakking. Als je meer poeder bij het water doet, kan dit ook krampjes geven.

  • Fiets eventueel met de beentjes van je baby in de lucht of masseer het buikje met de klok mee.

  • Leg een warme kruik op het buikje of geef je baby een warm bad.

wat kun je doen als je een hongerige baby hebt?

  • Pas het voedingsschema aan: leg je kindje wat vaker aan als je borstvoeding geeft.

  • Laat je baby rustig drinken. Als het 15 tot 20 minuten over een voeding doet, is dat mooi. De pauzes reken je daarbij niet mee.

  • Drinkt je kindje snel en geef je flesvoeding? Kies dan voor een speen met een kleiner gaatje zodat je baby automatisch langzamer drinkt. Zo stil je de zuigbehoefte en komt je kindje minder snel voor een volgende voeding.

  • Bereid flesvoeding volgens aanwijzingen op de verpakking. Geef dus liever niet meer poeder per fles omdat je denkt dat dit de honger stilt. Als je meer poeder bij het water doet, kan dit namelijk darmkrampjes geven.

  • Vraag het consultatiebureau om advies als je baby honger blijft houden.