humor met een knipoog: waarom jij er wél om kan lachen

Lachen is goed voor je. Het is vermindert stress en voorkomt nog rimpels ook. Maar waar de een smakelijk om lacht, tovert bij de andere nog geen mondhoek omhoog. Over een goede grap valt dus nog wel te twisten. Vooral als we het hebben over humor met een knipoog. Want of je die knipoog wel of niet kunt waarderen is nog maar de vraag…

waarom je wel of niet lacht

Humores is een Latijns woord voor je lichaamssappen. Volgens de Oude Grieken wordt je gemoedstoestand namelijk door een paar vloeistoffen in je lichaam bepaald: bloed, gal, zwarte gal en slijm. De overheersende vloeistof zorgt ervoor of je een grap wel of niet waardeert. Bij veel slijm ben je gematigd enthousiast over grappige uitspraken en bij voldoende bloed lach je je soms krom om bepaalde humor met een knipoog. Althans, dat geloofden de Grieken.

voorbeelden van humor met een knipoog

Natuurlijk heeft humor ook te maken met jouw referentiekader en de mogelijkheid om een eventueel dieper liggende laag van een grap te begrijpen. Alleen dan wordt hij namelijk leuk. De flauwe mop ‘het is groen en suist van de berg: een slawine’ zorgt natuurlijk lang niet bij iedereen voor lachstuipen. Maar PSV-fans vonden het maar wat hilarisch dat bij het winnen van de schaal het ‘schijt op Ajax’ wc-papier op de markt gebracht werd. Misschien leuk voor PSV’ers, minder gewaardeerd door Ajax-fans. Logisch.

Hetzelfde geldt voor de zogenoemde schaamnamen die fonetisch uitgesproken tot de verbeelding spreken. Denk aan ‘Ferry Kuhlman’, ‘Indy Broekman’, ‘Sam Bal’ en ‘Bing Go’. Stuk voor stuk alleen leuk als je precies op dat moment de connectie legt met waarom deze humor met knipoog grappig is. Let alleen even op: lachen om je eigen grappen is niet altijd oké. Sommige mensen hebben namelijk niet dezelfde associaties en kunnen zich door jouw gelach geforceerd voelen ook te moeten lachen. Ach, wat maakt het uit: lachen is gezond!

lachen om grappige uitspraken

Test het maar eens met een vriend of familielid. Wat jij grappig vindt, kan hij of zij namelijk anders waarderen. Hieronder hebben we enkele flauwe, grappige uitspraken op een rijtje gezet.

“ Het leven is als een neus, je moet eruit halen wat erin zit

Alcohol lost geen problemen op. Maar ja, melk ook niet.

Ik ben niet lui, ik bespaar energie.

Wie van orde houdt, is te lui om te zoeken. “

En? Vond je het grappig of voelde je jezelf aangesproken? Zo niet: don’t worry. Humor is eigenlijk maar iets complex. Je moet het kunnen begrijpen en associëren binnen een moment van enkele secondes. Je cultuur, leeftijd en opleidingsniveau spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe dan ook: probeer gewoon zoveel mogelijk te lachen, humor of niet: het leven wordt er zoveel leuker van!