Ik wil leren genieten

Hoe doe je dat eigenlijk; genieten? Kun je leren genieten? En wat ís het eigenlijkj precies? Onderzoek heeft aangetoond dat we “genieten” vooral associëren met tijd doorbrengen met familie en vrienden, eten en drinken, ontspanning en muziek. Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander een enorme uitdaging. Want soms klopt het plaatje, maar ontbreekt het gevoel. We hebben een aantal basisprincipes op een rij gezet om je te inspireren in het leren genieten.

dompel je onder in positiviteit

Het blijven zeggen of denken dat je iets niet leuk vindt maakt het lastig om van een moment te genieten. Onze gedachten hebben veel invloed op wat we voelen en doen. Help jezelf leren genieten door te focussen op de positieve dingen in het leven. Zelfs in extreme situaties zijn er positieve kanten die je alleen ontdekt door daar je focus op te houden. Stel jezelf een aantal vragen om positiever in het leven te staan. Bijvoorbeeld: Wat is hier goed aan? Wat kan ik hiervan leren? Wat waardeer ik? Waar ben ik het meest dankbaar voor? Wat aandacht krijgt groeit en dat kan maar beter positief zijn.

omring jezelf met positieve mensen

De mens wordt vaak gezien als kuddedier. We kijken veel naar anderen en laten ons hier (onbewust) door leiden. In het geval van positiviteit is dit een prachtige eigenschap. Omring jezelf dan ook met zelfbewuste, liefdevolle, positieve mensen. Mensen die met zelfvertrouwen vanuit hun hart leven hebben ruimte om jou te geven wat jij nodig hebt. Want wanneer je je gelukkig en geliefd voelt gun je dit een ander ook. Hun positiviteit werkt aanstekelijk en zullen je de energie en het plezier geven om positief te zijn en te blijven.

kun je leren genieten van minder leuke bezigheden?

Het vinden van een ander perspectief voor bezigheden die je tegenstaan kan een uitdaging zijn, maar als het je lukt neemt je frustratie zeker af. Vraag jezelf af waarom de bezigheid je zo tegenstaat. Het begrijpen van deze gevoelens of gedachten kan de situatie soms verlichten waardoor je er meer van kunt leren genieten. Als het komt omdat je er niet goed in bent, kun je dit oplossen door meer te oefenen. Als het socialisatie vereist en je je hier niet helemaal in thuis voelt, kan de ervaring je helpen het meer eigen te maken. Haal jezelf uit de frustratie en probeer te bedenken wat je ervan kunt leren.