koude handen en voeten? Dit doe je eraan!

Een paar dikke sokken, goed schoeisel of warme wollen wanten helpen je om goed warm te blijven. Ben jij nou zo iemand die ondanks dit soort maatregelen alsnog koude handen en voeten heeft? Je kunt er zelf weinig aan doen, maar je kunt het jezelf wel zo aangenaam mogelijk maken.

oorzaak koude handen en voeten

Voordat je start met het vinden van een oplossing voor jouw koude handen en voeten, is het handig te weten waarom je er eigennlijk last van hebt. Het kan namelijk liggen aan je hormonen, maar ook aan een onderliggend kwaaltje waar je misschien nooit eerder bij stilgestaan hebt.

verminderende doorbloeding

Eén van de bekendste oorzaken van koude handen en voeten is een verminderde doorbloeding. De bloedvaten functioneren niet optimaal en zijn bijvoorbeeld vernauwd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stress, maar ook als je diabetespatiënt bent. Door de hoge bloedsuikerspiegel in het laatste geval, vernauwen de slagaders. Ze pompen daardoor minder bloed rond met koude handen en voeten als resultaat. Mensen met problemen aan hun aderen hebben hier ook vaak last van.

syndroom van Raynaud

Het klinkt een stuk enger dan het is. Het Syndroom van Raynaud zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten door onder andere een (plotselinge) temperatuurdaling of stress. De bloedtoevoer naar handen en voeten stopt waardoor je koude, gevoelloze en verkleurde vingers of tenen hebt. Dit is vaak een ‘aanval’ van zo’n vijf tot dertig minuten. Op de site van de Hartstichting vind je er alles over.

B12 tekort

Ben je moe en heb je het koud? Dat kan ook gewoon een momentopname zijn. Heb je vaker last van koude handen en voeten, dan kan het te maken hebben met een tekort aan vitamine B12. Dit zit in dierlijke producten zoals vleeswaren, vis en zuivelproducten. Eet je vegetarisch of zelfs vegan dan kun je jouw B12-voorraad aanvullen met een voedingssupplement van HEMA.

iJzertekort

Koude handen en voeten kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort aan ijzer. Net als bij een vitamine B12-tekort ben je dan sneller moe en heb je af en toe last van haaruitval. De dokter kan snel vaststellen of je hier last van hebt of niet. Wil je een tekort aan ijzer voor zijn? Dan kun je naast supplementen ook kiezen voor een dagelijks volkoren boterhammetje met appelstroop of lekker veel peulvruchten bij het avondeten.

de leukste spullen tegen koude voeten

Heb je het gewoon koud zonder dat je met een van bovenstaande oorzaken te maken hebt? Geen nood. Bij HEMA zijn genoeg leuke spullen verkrijgbaar waarmee je jezelf en je voeten verwarmd. Kies bijvoorbeeld voor heerlijk wollen sokken voor dames of heren. En let erop dat je genoeg ruimte hebt in je schoenen voor je dikke sokken. Als je tenen te dicht op de sok en schoen zitten, worden ze alsnog koud. Een beetje lucht ertussen kan opwarmen en zorgt voor dat fijne warme gevoel. Zo kunnen wanten bijvoorbeeld ook een fijnere optie voor je handen zijn dan strakke handschoenen - de lucht tussen je vingers warmt op en houdt het dus aangenaam voor je. Wat ook goed helpt is natuurlijk een warm voetenbad of douche en voldoende beweging. Dus hup, de frisse buitenlucht in om het warm te krijgen. Dat geldt dus ook als je op kantoor zit. Haal maar gewoon koffie voor het hele team. En dan het liefst een paar verdiepingen hoger of lager. Met de trap. Die koude voeten zijn dan als sneeuw voor de zon verdwenen. Wedden?