leuke musea voor het hele gezin

ons land kent talloze leuke musea. Of je nu de grote meesters in het Rijks bekijkt of liever kennis opdoet door zelf op ontdekkingstocht te gaan in een doe-museum. Dit zijn de leukste, niet zo bekende, plekken waar je je met het hele gezin uren vermaakt. En zo’n bezoekje is nog educatief ook. Win-win.

een ode aan de natuur

ga pal tegenover het station van Tilburg op mammoetjacht in Natuurmuseum Brabant. Schud de handen met de Neanderthalers die je onderweg tegenkomt en leer alles over het leven van de bloemetjes en bijtjes (letterlijk en figuurlijk). Dit museum is met alle speur- en ontdekkingstochten een speelparadijs voor kleine bezoekers, maar minstens zo interessant voor oudere kinderen en volwassenen. Zo ontmoet je op de tentoonstelling ‘Kikker is hier’ alle vriendjes uit de gelijknamige serie. Je kunt je zelfs verkleden als een van je favoriete vriendjes en met Kikker op de foto. Zijn je kinderen Kikker ontgroeid? Dan vinden ze de expositie ‘Ware Wolf’ vast net zo fascinerend. Je leert er namelijk alles over deze huilende hondenfamilie.

tentoonstelling voor kleine wetenschapper

je kunt er in Utrecht kiezen voor een bezoek aan het Nijntje museum. Maar wil je een keer iets anders (of vinden je kinderen dit al te kinderachtig), sla dan gewoon de hoek om voor een ongewoon bijzonder museum. In het Universiteitsmuseum ben je namelijk zelf de wetenschapper. En daarvoor krijg je jouw labjas al bij binnenkomst aangemeten. Ga dus lekker experimenteren met verschillende proefjes in het lab of ontdek de verschillen tussen mens en dier in de tentoonstelling ‘Tot op het bot’. Vergeet tussendoor ook zeker geen luchtje te scheppen in de prachtige botanische tuin de Oude Hortus. Hier vind je kassen vol exotische bloemen en planten. En dat midden in de drukke stad!

leuke musea met dinosaurussen

Ieder kind is op een bepaald moment in zijn of haar leven volledig in de banvan deze uitstervende dieren. Niet gek, want dino’s zijn natuurlijk fantastische wezens. Door het hele land vind je dan ook musea en parken waar je oog in oog staat met een T. rex of Diplodocus. Dat is niet alleen spannend, maar ook heel leuk. Ze doen je namelijk niets! In het Oertijdmuseum in Boxtel ga je terug de tijd in. Al wandelend langs duizend soorten bomen en struiken ontmoet je tijdens een educatieve speurtocht ‘levensechte’ dino’s. Maar vind je dat nu wat te ver rijden? Dan kun je ook aan de andere kant van het land in Dinoland Zwolle terecht; een park en museum in één waar je zelfs je eigen Ranger paspoort ontvangt.

spelenderwijs de taal leren

laat je fantasie de vrije loop in het Kinderboekenmuseum en schrijf je eigen verhaal. Ontdek het alfabet aan de hand van de leukste kinderboek-karakters zoals Kikker, Rupsje Nooitgenoeg, Vos en Haas en bijvoorbeeld Dikkie Dik. Trek je even terug met een leuk boek en ontdek spelenderwijs letters, klanken en rijmwoorden. Een écht avontuur, zelfs voor iedereen die kinderboeken niks (meer) aan vindt; in de tentoonstelling Papiria kun je namelijk in een workshop ook zelf je verhaal maken in de vorm van een strip, rap of boek. Hoe leuk is dat!

andere actuele tentoonstellingen voor kinderen

bijna elk museum heeft tegenwoordig wel een leuke speurtocht waarmee kinderen zichzelf vermaken en tegelijk kunnen leren. Sommige leuke musea organiseren echter extra doe-activiteiten tijdens een van hun actuele tentoonstellingen. Controleer daarom altijd even de kalender van het museum dat je wilt bezoeken. In de weekenden en schoolvakanties worden er in veel gevallen extra leuke programma’s en workshops georganiseerd. Dat maakt een bezoekje nog veel leuker. Voor je kinderen en daarom ook zeker voor jou!

goed voorbereid op pad

Als je er dan toch op uittrekt voor een dagje museum, neem dan de juiste spulletjes mee om er geslaagde dag van te maken. Vu de broodtrommeltjes met wat lekkers, vul een waterfles voor de dorstige kids en neem eventueel een picknickkleedje mee als het lekker weer wordt en je weet dat je bij het museum buiten kunt zitten.