meer energie? Detox je lichaam

aan het einde van de winter voelen we ons vaak niet op ons allerbest. We kunnen wel een powerboost gebruiken. De beste start? Detox je lichaam! Zo ontgiftig je jouw lichaam en maak je het klaar voor een nieuwe start. Zo ga je stralend het voorjaar tegemoet.

ontgiften met eten

eigenlijk kun je ontgiften het het best vergelijken met de grote schoonmaak. Alleen dan in jouw lijf. Je houdt even flink huis en voert de afvalstoffen af. Dat daar soms wat bloed, zweet en tranen voor nodig zijn, moet je even voor lief nemen. Een detox hoeft niet persé te betekenen dat je een week lang op appels moet bijten (kan overigens wel). Er zijn verschillende kuren van sapjes tot darmspoelingen beschikbaar. Zo kun je gewoon een aanpak kiezen die het best bij je past. Eén puntje van kritiek: wetenschappelijk bewijs is er niet écht volgens het Voedingscentrum.

detox je lichaam: de basisregels

geen snoep, geen cafeïne, geen suiker, geen snelle koolhydraten en geen dierlijke producten. Sluit je deze ingrediënten een tijdje uit, dan ben je goed bezig je lichaam te detoxen. Wat je wel mag hebben? Heel veel water, (groene) groentes, fruit, kruidenthee en noten bijvoorbeeld.

een appeldag

detox je lichaam met appels en heel veel water. Na een weekend met wijntjes en lekkere snacks is het de perfecte manier om je lijf te reinigen. Hoe het werkt is simpel. Je wordt wakker en eet tot vier uur ‘s middags elk anderhalf uur één zo zuur mogelijke appel. Het zuur helpt namelijk je gifstoffen sneller afvoeren. Klaar met appels? Dan neem je twee volkoren crackers met mager beleg en als avondeten een koolhydraatarme maaltijd (bijvoorbeeld een salade) met mager vlees of vis en eventueel een toetje van kwark met 0% vet. Verder drink je zoveel mogelijk, maar minstens 2 liter kraan- of bronwater zonder bubbels.

detox je lichaam met sap

één van de meest gekozen opties om je lichaam te ontgiften is een sapjeskuur. Google ‘detox sapkuur’ en je vindt tientallen aanbieders die je aan het begin van de week de beste sapjes toesturen zodat je nergens meer over na hoeft te denken. Wil je liever wel weten wat je precies binnenkrijgt tijdens jouw detox je lichaam kuur? Ga dan zelf aan de slag met een slow juicer of -als je meer structuur wilt behouden- een goede blender.

- wortel-appel-gembersapje 2 wortels, 2 appels en 2 centimeter gember

- tomaat-wortel-radijs 2 wortels, 15 cherrytomaatjes en 2 radijsjes

- sinaasappel-ananas-wortel 1 sinaasappel, 2 wortels, 2 handen ananasstukjes (vers!)

- boerenkool-komkommer-appel 500 gram boerenkool, 2 komkommers en 1 appel

het effect van detoxen

je voelt je er beter door, even een paar dagen goed op de lijn letten en alleen maar gezonde dingen eten en drinken. Maar ondanks dat menig sapkuur best gezond is mits je varieert, zou je er volgens het Voedingscentrum het zelfreinigend proces van je lichaam totaal niet mee beïnvloeden. Sterker nog: sommige detoxkuren raden ze zelfs af omdat ze schadelijk zijn voor je lichaam. Met methodes waarbij je ontgift met klei- en kalksoorten zoals kalebas of pimba zou je namelijk meer kwaad dan goed doen. Verdiep je dan ook eerst goed in de wereld van de mogelijkheden. Je wilt natuurlijk wel de beste uitkomst voor jezelf én je lichaam.