minder suiker eten?

Deze 5 tips helpen je op weg

Suiker zit in meer producten dan je zou denken. Wil je minder suiker eten, check dan het etiket. Maar er zijn meer manieren om te minderen met suiker…

1. check het etiket

Op het etiket kun je lezen of ergens suiker in zit. Maar let op. Fabrikanten gebruiken heel veel verschillende namen voor suiker, zowel geraffineerd als ongeraffineerd. Dit zijn er een aantal: kristalsuiker, rietsuiker, invertsuiker, sacharose, stroop, melksuiker, lactose, vruchtensuiker, fructose, druivensuiker, dextrose, moutsuiker, maltose, honing, agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), isoglucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop, melasse, vruchtenconcentraat, trehalose, galactose…

2. maak het zelf

Helemaal geen etiket is natuurlijk nog beter. Bij alles wat je zelf maakt, kun je zelf bepalen hoeveel suiker je erin stopt. En sommige producten zijn makkelijker zelf te maken dan je denkt. Vervang bijvoorbeeld kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn. Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van gezeefde tomaten. En vervang suikerrijke toetjes zoals fruityoghurt of -kwark door yoghurt zonder toegevoegde suikers, maar met vers fruit. Specerijen die zoet smaken zijn bijvoorbeeld kaneel, gember, vanillestokjes en steranijs.

3. eet fruit in plaats van het te drinken

Fruit smaak zo lekker zoet omdat er veel vruchtensuiker in zit. Je bloedsuiker stijgt sneller na het drinken van een glas sinaasappelsap dan na het eten van een sinaasappel. De vezels in de hele vruchten vertragen de opname van de suiker. Eet je fruit bij voorkeur in plaats van het te drinken. Je kunt wel af en toe sap drinken maar overdrijf het niet.

4. fruit als zoetmaker

Gebruik fruit om te zoeten. Dat is nog altijd beter dan een schep suiker ergens doorheen. Snijd banaan of aardbei in stukjes en voeg het toe aan de yoghurt. Snijd een appel fijn en kook het mee met havermoutpap. Ook gedroogde vruchten zoals dadels of abrikozen lenen zich voor ‘zoeten’, maar let op: omdat het vocht is verdampt, bevat dit wel wat meer suiker dan vers fruit.

5. drinken zonder suiker

Een van de simpelste manieren om minder suiker binnen te krijgen is kiezen voor drankjes zonder suiker. Wat drink je dan? Ongezoete thee, koffie en (mineraal)water zijn goede keuzes. Maak het water extra feestelijk door schijfjes sinaasappel, aardbei, plakjes komkommer of granaatappelpitjes toe te voegen. Een paar glazen melk of ongezoete sojadrank per dag passen ook in een gezond voedingspatroon.