motivatie om te sporten

Nee. Het ligt niet aan jou. Of je wel of niet sport wordt namelijk deels verklaard door genetische aanleg. Toch is het geen reden om voor de tv te blijven hangen. Wat beweging is namelijk enorm goed voor je gezondheid. We helpen dan ook graag om jouw motivatie om te sporten terug te vinden!

Kies een leuke sport

Sporten is eigenlijk net zoals werken: een dag duurt enorm lang als je iets doet wat je niet leuk vindt. Heb je dus een hekel aan fitnessen of hardlopen: zoek dan een sport die beter bij je past. Er zijn zoveel soorten activiteiten mogelijk dat er echt wel iets tussen moet zitten waarbij je een goede motivatie om te sporten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een bootcamp als je graag buitensport of aan recreatief boksen als je graag indoor traint. Maar je kunt natuurlijk ook meedoen met een lesje Bodypump in de sportschool of Aquajoggen in het zwembad. Geloof ons: er bestaat ergens écht een sport die je leuk vindt.

Meer uitdaging

Iets wat je makkelijk afgaat biedt op lange termijn weinig uitdaging. Je zult daarom sneller geneigd zijn het saai te vinden. Dat draagt namelijk niet bij aan je motivatie om te sporten. Natuurlijk neemt het aanleren van een nieuwe set sport skills enige tijd in beslag, des te meer de voldoening na het kunnen van een nieuwe vaardigheden. Dat hooghouden van de bal, nog meer kilo’s kunnen tillen of elke dag langer in de plank staan. Ga geen uitdaging uit de weg!

Maak sporten duur

Voor sommige mensen werkt een motivatie die pijn doet in de portemonnee. Een sessie van een personal trainer kost je al snel vijftig euro en afzeggen kan alleen als je écht ziek bent; anders betaal je vaak de volle pond. Maar je kunt natuurlijk ook een duur abonnement op de sportschool kiezen. Voor elke keer dat je niet gaat, had je jezelf namelijk ook kunnen trakteren op een fijne lunch, een bos bloemen of drankje met vrienden in de kroeg. En nee, dat is nog steeds geen reden om géén abonnement te nemen.

Sport mét iemand

Samen is leuker dan alleen. Dat geldt zeker ook met sporten. Bovendien heb je als je samen sport een bepaalde loyaliteit naar elkaar. Je stelt samen doelen. Bijvoorbeeld twee keer per week sporten. Of elke maandagavond naar de bootcamp. Dergelijke afspraak helpt je om vol te houden: iemand anders rekent namelijk op je. Heb je nu net wat meer motivatie om te sporten nodig, overweeg dan een teamsport. Dan zijn er nog meer mensen die erop vertrouwen dat je ze niet in de steek laat. Thuis bankhangen is dan ook geen optie meer.

Meer beweging is doelen stellen

Voor meer beweging in je dagelijkse leven is het handig doelen te stellen. Op zich zou dat al genoeg motivatie om te sporten moeten bieden. Want als je over 3 maanden de halve marathon loopt onder toeziend oog van vrienden en familie wil je hem natuurlijk ook gewoon uit kunnen lopen. Wees wel reëel: als je nog nooit een kilometer hardgelopen hebt, is een halve marathon over drie maanden in de meeste gevallen niet haalbaar. Kies dus voor een resultaat dat voor jou persoonlijk een grote prestatie is, maar waarbij je jezelf niet overschat. En heb vooral geduld: je boekt vaak niet meteen resultaat.

Koop een activity watch

Lig je lekker op de bank en denk je: een Netflixje is zo gek nog niet? Een activity watch tipt je dat die 250 stapper meer beweging nog net even iets beter zijn. Dus hop, van opstaan en lopen maar. Of fietsen, rennen, zwemmen. Afhankelijk van het slimme horloge dat je kiest kun je namelijk alle statistieken na de workout vanaf de bank analyseren. En, denk je dan lekker rustig je avondje door te kunnen brengen? Nee hoor, hij zorgt ervoor dat je continu herinnerd wordt aan het feit dat je meer moet bewegen. En ja, dat werkt echt.

Maak een leuke playlist

Misschien valt deze niet helemaal in de categorie ‘motivatie om te sporten’, het is eerder ‘hoe maak je sporten leuker’. Sporten in je eentje is namelijk lang niet zo saai wanneer je luistert naar je favoriete muziek. Maak dus een toffe playlist, desnoods eentje waar je hard mee meezingt of met net dat lekkere ritme om op te rennen. Zorg ervoor dat de playlist net iets langer is dan de trainingsduur die je voor ogen had. Je zult zien: de minuten vliegen voorbij.

Beloon jezelf na het sporten

Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat je dat lekker koude biertje opentrekt bij thuiskomst. Of dat je jezelf daarna mag vergrijpen aan dat laatste stukje taart. Maar je mag jezelf best trakteren op iets gezonds of moois. Fiets na je workout dus even langs de bloemist of geniet nog een beetje extra van die welverdiende Poké bowl. Je hebt het verdiend.