ontspanning, waar is het goed voor?

Lekker in je vel zitten is een belangrijke basis voor genieten. Toch schiet dit er snel bij in. We plannen onze dagen vol met afspraken, de mailbox lijkt maar niet leeg te raken, de verplichtingen eindeloos en dan willen we tussendoor ook nog graag tijd met vrienden en familie doorbrengen. We gaan vaak maar door, en vergeten hierbij onszelf. Maar het nemen van rust is enorm belangrijk. Soms moet je even stilstaan om vervolgens weer vooruit te kunnen gaan.

waarom rust nemen zo belangrijk is

Een opgeruimd hoofd, meer energie en beter om kunnen gaan met lastige situaties zijn een aantal positieve effecten van een stapje terug doen. Las geregeld een time-out in en creëer een moment van rust voor jezelf. Voldoende ontspanning zorgt er voor dat je bloeddruk daalt, je spieren ontspannen en je gedachten positiever worden. Je bent beter in staat om te genieten van de dagelijkse bezigheden zodat je al het moois dat zich afspeelt in jouw leven beter kunt waarderen.

het belang van slaap

Slapen is cruciaal voor lichaam en geest en even belangrijk als gezonde voeding en lichaamsbeweging. We slapen steeds minder en denken genoeg te hebben aan een nachtrust van vijf of zes uur. In Nederland slaapt een derde van de volwassenen (dat zijn vier miljoen mensen) minder dan zeven uur per nacht. Het effect van weinig slaap is direct waarneembaar en uit zich een slechte concentratie, snel geprikkeld zijn en het afnemen van het reactievermogen. Heb je moeite met in slaap vallen? Bereid jezelf voor op een goede nachtrust door een uur voordat je gaat slapen diverse prikkels te vermijden. Zet je tv uit en leg je telefoon of tablet weg. Zet rustige achtergrondmuziek aan of doe eventueel een paar ontspanningsoefeningen. Door iets rustigs te doen ontspant je lichaam zich en val je in een mum van tijd in slaap.

het bezoeken van een museum geeft ontspanning en rust

Het maak niet uit wat voor soort museum je bezoekt; het is bewezen dat tijd spenderen in een museum gezond voor zowel lichaam als geest is. Het wandelen door een museum en de diverse indrukken die je daar krijgt hebben een herstellende werking. Het zorgt voor ontspanning, rust en reflectie. Musea hebben de juiste sfeer om stress te doen vergeten. Je kunt er de tijd nemen om naar kunst te kijken en ervan te genieten zonder afgeleid te worden door andere zaken. Ben je in het bezit van een Museumkaart maar kun je nooit iemand vinden die met je mee wilt? Laat je dan matchen met gelijkgestemde kunstliefhebbers op museumkaart.nl/match. Meld je gratis aan en benader een nieuw museummaatje of laat je door het systeem matchen!