slimme tips om meer te bewegen

Weersta jij de verleiding van je bank of luie stoel nu je meer thuis bent? Continu de hele dag op de billen rusten is voor niemand goed. Ga maar na: het vergroot de kans op allerlei welvaartsziektes. Beter voor je gezondheid dus om in beweging te blijven! Dat doe je met deze simpele, slimme tips.

Thuis sporten gaat natuurlijk niet zonder goede sportkleding! Bij HEMA vind je de nieuwste sportmode.

hoe schadelijk is zitten nou eigenlijk

Langdurig zitten is bewezen ongezond. Onderbreek zitten wanneer dit kan. Voor elk uur dat we langer zitten, neemt de kans op vroegtijdig overlijden toe. Tv-kijken is ook een gevaar: meer dan 3 uur per dag is genoeg om je leven te verkorten. Langdurig zitten is dan ook schadelijk, zelfs als je er bij sport. Alleen zeer intensief bewegen kan de schadelijke effecten van zitten deels tegengaan. Toch is extreem of intensief sporten niet nodig om fit en gezond te blijven. Simpelweg minder zitten en door de dag heen actiever zijn, is beter voor de gezondheid dan de hele dag zitten en daarnaast 5 keer per week een half uurtje bewegen.

van grasmaaien tot autowassen

Het gaat erom dat je door de dag heen regelmatig actief bent en dat laatste mag dan van alles zijn, als je hartslag maar omhoog gaat: grasmaaien, boodschappen doen, autowassen, de was ophangen, stofzuigen, trampolinespringen, touwtjespringen, de trap nemen, dansen in de woonkamer, struiken snoeien, zwaaien met armen en benen terwijl je televisie kijkt... Alles wat de bloedsomloop op gang brengt is beter dan passief onderuit hangen. Let op: ben je liever lui dan moe, besef dan: wél sporten als je een zittend leven lijdt, is weer beter dan de hele dag zitten en helemaal niet sporten.

"De laatste jaren zijn we steeds meer tot de ontdekking gekomen dat alle beetjes helpen! Om aan je gezondheid te werken helpen ook de kleine beweegmomenten op een dag (de trap nemen, stukje wandelen, staand bellen etc.). Het is wel zo dat langer of intensiever bewegen nog meer effect heeft op je gezondheid."

  • Dirk Schaars, Kenniscentrum Sport & Bewegen
Hoe_intensief_beweeg_jij-1100.webp

(afbeelding: Kenniscentrum Sport & Bewegen)

handig: de MET-lijst

Wetenschappers hanteren een lijst waarmee je kunt meten of je actief genoeg bent. Het gaat om de MET-lijst. MET staat voor Metabool Equivalent van een Taak, een maat voor de inspanning die je lichaam moet verrichten. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de MET-waarde. De MET-waarde wordt uitgedrukt als de hoeveelheid verbrande kilocalorieën, per lichaamsgewicht in kilo, per aantal uur. Iemand die zwaarder is, verbruikt meer calorieën (kcal) per uur dan iemand die minder zwaar is, omdat diegene zijn eigen gewicht ook verplaatst. Het minimum is een score van 450 MET per week, maar meer is beter.

MET-waarde per activiteit

MET-waarde_per_activiteit-1100.webp

Een andere manier om activiteit te meten is het dragen van een stappenteller. Als je meer dan 10.000 stappen per dag verzamelt, ben je actief genoeg.

tips voor een actieve dag

Thuis

Thuis is ons idee van een ontspannen avondje vaak Netflixen, sportwedstrijd kijken of gamen. Een van de beste dingen die je kunt doen om in actie te komen is je tv of tablet uitzetten. Of je nu helpt met afwassen, gaat stofzuigen, de bedden opmaakt, het gras gaat maaien, de hond uitlaat of stoeit met de kinderen, bij al die activiteiten kom je in beweging en profiteert je lichaam.

Op het werk

Ga jij nog wel naar werk? Staand werken (met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld) is een trend om kantoormedewerkers te helpen om fitter te worden. Als je staat, gebruik je je been en rompspieren. Daardoor verbrand je meer en dat voorkomt vetopslag. En de spieren krijgen een subtiele training. Dus zo blijf je in vorm. Stappentellers en sporthorloges kunnen je vaak een signaaltje geven als je te lang zit. Er zijn ook apps en computerprogramma's die je er elk uur aan herinneren dat je even in beweging komt, even een rondje lopen, naar het kopieerapparaat of koffie halen bijvoorbeeld.

Onderweg

De reis van en naar het werk is het meest praktische moment om in actie te komen. Wandelen en fietsen zijn natuurlijk ideaal. Maar zelfs reizen met de tram, trein en metro blijkt actiever te zijn dan reizen met de auto: vaak moet je (trap)lopen naar haltes en stations en dat maakt het verschil!

volhouden en motiveren

handig, al deze tips en uitleg om je te helpen dagelijks te bewegen. Wat je ook kan helpen is bijhouden wat je aan beweging hebt gedaan, en wat je nog gaat doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een planner gebruiken, of een simpel schriftje of notitieboek. Noteer hierin je dagelijkse en wekelijkse doelen en streep ze af als ze zijn gelukt. Je kunt jezelf ook ‘belonen’ met een leuke sticker, of gebruik maken van kleurtjes om af te strepen. Je kunt ook motiverende quotes opschrijven, of en lijstje van 5 redenen waarom je graag meer wil bewegen als je wat extra motivatie kunt gebruiken. Dit helpt je om overzicht te houden, en zie je hoe goed je je best hebt gedaan.

Look good, feel good

Meer bewegen is het fijnst in een goede sportoutfit. En daar kun je er ook erg leuk in uitzien. Misschien houd je van simpele sportkleding in een basic kleur? Het zal je verbazen hoe mooi je dat staat, als je iets draagt dat je goed past. Of wellicht houd je wat meer van kleur. Gelukkig hoeft sportkleding niet saai te zijn, en kun je het in allerlei prints en tinten vinden.

De inhoud van deze pagina is samengesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen