sporten maakt gelukkig

Dat sporten goed is voor je gezondheid weten we allemaal. Je voelt je fitter, het helpt tegen spanningen en uit menig onderzoek wordt dezelfde conclusie getrokken: sporten maakt gelukkig. Simpelweg door regelmatig te bewegen voel je je een fijner mens. Maar waarom is dat zo? We leggen het je uit.

meer gelukshormoon door te bewegen

Een gezond leven, begint bij sporten zeggen ze vaak. Er zit nu eenmaal iets in ons dat aangewakkerd wordt als we bewegen. Een klein gedeelte van de oorzaak daarvoor zit in de endorfine, het ‘gelukshormoon’, dat je tijdens het sporten aanmaakt. Na een zware training voel je je mentaal dan ook vaak beter. Hoe meer je sport, hoe beter je spieren zich ontwikkelen en hoe groter je uithoudingsvermogen wordt. Je voelt je gewoon goed. Maar het is niet het enige antwoord op de vraag waarom sporten gelukkig maakt.

stress van het sporten?

Om het van een wetenschappelijke kant te benaderen: zodra je beweegt, neemt je hartritme toe. Je hersenen denken echter gelijk dat je stress hebt. Dat je een conflict hebt met iets of iemand. Om jou daarvoor te beschermen wordt een eiwit afgegeven. Dit eiwit repareert de schade waarvan je hersenen denken dat deze ontstaan is. Het reset als het ware je geheugen. Tegelijkertijd komen er endorfines vrij om de stress te bestrijden. Dit stofje heeft de neiging om het ongemak van een zware training te minimaliseren en het gevoel van pijn te blokkeren. Een hele overwinning voor veel mensen op het gebied van sportprestaties. Eén van de redenen waarom je je na het trainen ontspannen en op je gemak voelt. Je bent even helemaal vergeten waarom je vooraf gefrustreerd was en voelt je fijner. Sporten maakt gelukkig dus. Vooral mentaal.

hoe lang moet je sporten om gelukkig te zijn?

Per dag twintig minuten sporten maakt gelukkig. Dat zeggen althans meerdere onderzoeken. Ze duiden wel stuk voor stuk dat dit het minimale aantal minuten is om enige mate van toename in geluk te kunnen waarnemen. Sport je drie tot vijf keer per week dertig tot zestig minuten aaneengesloten? Dan boek je het meeste succes voor een mentaal gezond leven. En word je dus ook echt een gelukkiger mens door sporten.

sporten maakt gelukkig: maar hoe gelukkig precies?

Geluk is eigenlijk een heel raar woord. Voor jou betekent geluk iets anders dan voor je buurman. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Cambridge word je gelukkiger door lage verwachtingen (bron: BBC) Kort samengevat: verwacht je niets, dan is de euforie -en daarmee geluk- groter als het onverwachte toch gebeurd. Maar jouw verwachtingspatroon is natuurlijk weer anders dan die van een ander. Geluk is dus niet iets wat je kunt duiden. Misschien een beetje raar om dan te stellen dat bewegen je gelukkiger maakt. Want geluk is voor iedereen uniek. Het heeft te maken met de doelen die je stelt en hoe goed het ook sociaal en financieel met je gaat. Maar omdat je mentale gesteldheid impact op dat alles heeft en je beter in je lijf zit door te sporten kunnen we dus echt concluderen: sporten maakt gelukkig. Probeer het maar eens.