tips om zoutarm te eten

6 tips voor in de keuken

Zout kan prima vervangen worden door andere lekkere smaakmakers. Lang leve de verse kruiden, specerijen, peper, maar ook geroosterde pijnboompitten, sesamzaad, knoflook en ui. Ze geven je maaltijden smaak zonder dat je met te veel zout hoeft te strooien.

tips voor in de keuken

  1. Trek zelf bouillon van wortel, ui, prei en selderij. Peperkorrels en laurier kunnen er ook nog bij. Deze bouillon is de basis van je soep, maar vries ook kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokhouders. Zo heb je altijd een zoutloze bouillon om jus en sauzen op smaak te brengen.

  2. Kook het liefst zelf. Kant- en klaarmaaltijden zoals soep en pizza bevatten schrikbarend veel zout. Ook sauzen, kruidenmixen, voorgekruid vlees, vleesvervangers en bouillonblokjes zitten vaak vol zout.

  3. Marinades voor vis en vlees kun je zelf maken door olie te mengen met kruiden, een teentje knoflook en iets azijn of citroen.

  4. En ook groenten koop je het liefst vers of uit de diepvries. Spinazie a la crème uit de diepvries is daarop een uitzondering; daar zit een flinke portie zout in.

  5. Op brood kun je bijvoorbeeld kiezen voor zelfgemaakte hummus (lekker met rauwkost) of 100% notenpasta. Ook roomkaas met verse kruiden levert minder zout dan de meeste kaassoorten en vleeswaren.

goed om te weten

Geef het minderen van zout de tijd. Laat je tong wennen aan andere smaken en voor je het weet smaakt die kant-en-klare aardappelpuree of dat zakje kruidenmix voor de bami veel te zout en pureer je je gekookte aardappels liever zelf met wat fijngeknipte bieslook en geef je je oosterse maaltijd smaak met gember, ui, knoflook, en citroengras. En zo zijn er meer recepten met groene smaakmakers. Eet smakelijk!