tips voor een stressloze kindervakantie

Of je nu kleine avonturiers grootbrengt of te maken hebt met waterratjes die het liefst de hele dag aan het zwembad hangen; met deze tips wordt die volgende kindervakantie alleen maar genieten.

zeg dag tegen vakantiestress

Laten we vooropstellen dat vakantiestress allesbehalve goed is voor je vakantiehumeur. Je kunt er maar beter snel gedag tegen zeggen. Waar je vroeger als vakantie nog wel eens een last minute boekte of met je backpack de jungle in ging, is dat met kinderen vaak net iets anders. De spontaniteit heeft plaatsgemaakt voor een gezinsplanning waarbij aan iedereen gedacht moet worden: van het slaapritme tot het dieet en entertainment voor de ouders in de avonduren. Troost je, want je bent niet de enige. Ga dus gestructureerd te werk als het aankomt op het plannen van jouw volgende gezinsvakantie.

breng alle eisen in kaart

Misschien wil je zelf het liefst een kleinschalig oord waar je niet gestoord wordt, wil je partner met het vliegtuig en nemen je kinderen genoegen met een groot zwembad. Mét enkele glijbanen. En een kidsclub. En het liefst nog iets waar ze tegen hun vriendjes over op kunnen scheppen. Vraag iedereen in het gezin wat hij of zij op vakantie zou willen doen en waar die activiteit bij voorkeur zou moeten plaatsvinden. Breng vervolgens alle wensen in kaart en rangschik deze samen op basis van prioriteiten en eventueel budget. Want we willen allemaal wel walvissen of pinguïns spotten voor de kust van Zuid-Afrika om vervolgens op safari te gaan en voor mama nog een wijndomein te bezoeken. De kindervakantie moet ook enigszins in het financiële plaatje passen.

met de auto op kindervakantie

Heb je kinderen met weinig geduld, dan is een autoritje van 2 dagen naar midden Italië niet per definitie de beste optie. Toch kom je met enkele tablets met filmpjes, een klein cadeautje per uur en een heleboel eten aardig ver. Je kunt de reis natuurlijk ook in etappes opbreken en ervoor zorgen dat er bij elke stop iets leuks te doen is. Van een heerlijke lunch tot het bezoek van een attractiepark. Overigens is een kindervakantie in eigen land met eigen vervoer net zo leuk en zonnig gezien de zomers van afgelopen jaren. En het grootste voordeel: je kunt het lied ‘we zijn er bijna’ al inzetten zodra je de straat uitrijdt.

met kinderen vliegen

Houd je meer van verre reizen, kijk dan vooral naar een vliegreis waar jij je comfortabel bij voelt. Het ene kind is het andere namelijk niet. Wel kun je letten op de vluchtduur alsook hoe kindvriendelijk de luchtvaartmaatschappij is waarmee je vliegt. Zo vermaakt het ene kind zich prima in de 24 uur naar Sydney en is voor de ander een vlucht Amsterdam-Parijs al te veel impuls. Maak jezelf niet gek; als je het nooit probeert, weet je ook niet hoe het uitpakt. Wat sowieso wel handig is, is om afhankelijk van het concentratievermogen van je kind, voldoende speelgoed mee het vliegtuig in te nemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben nog wel een kleurplaat met potloden voor hun kleinste gasten en heel wat filmpjes in het entertainmentsysteem. Maar voor de rest ben je op je eigen creativiteit aangewezen.

een treinreis met het gezin

Altijd wat te kijken uit het raam, verschillende landschappen, geen files en Europa aan je voeten. Bovendien krijgen kinderen vaak ook flinke korting op treinreizen. Bijvoorbeeld in Duitsland met ICE Internationaal; tot vier jaar heb je zelfs helemaal geen kaartje nodig. Van vier tot veertien jaar moeten de kinderen op het treinkaartje van een van hun begeleiders vermeld staan. Los van dat voordeel vinden de meeste kinderen reizen met de trein geweldig. Alleen omdat het kinderen zijn, kunnen ze er ook weer snel op uitgekeken raken. Probeer daarom je reis in etappes op te breken en telkens een paar dagen in een stad door te brengen. Wat ook ideaal is, is om een nachttrein te boeken. Zo slapen de kinderen tijdens het reizen en worden ze de volgende dag wakker in zowel de trein als hun vakantiebestemming. Ideaal!