toerist in eigen land: drie onbekende parels

Even geen Kinderdijk, Madurodam of de negen straatjes in Amsterdam. Die staan namelijk in élke reisgids vermeld. Er zijn genoeg andere plekken die je als toerist in eigen land kunt ontdekken. We nemen je mee en laten je enkele parels zien die absoluut de moeite van een bezoek waard zijn.

mooie plekken in Nederland buiten de gids om

De Loonsche en Drunense Duinen, Giethoorn en de Biesbosch hebben we allemaal wel eens bezocht of iets over gelezen. Maar de natuur in Nederland biedt je nog zoveel meer.

de weelde van Wieringen

Ooit van Wieringen gehoord? Het was ooit een eiland in de kop van Noord-Holland en werd omringd door zowel de Wadden- als de Zuiderzee. Nu is het je startpunt als je de Afsluitdijk richting Friesland oprijdt. Boswachter Maarten vertelt op de site van Staatsbosbeheer dat het echt een wonderbaarlijk mooie toeristische trekpleister is met “glooiend groen, houtwallen die vee en fietsers tegen de wind beschermen, historische boerderijen, knusse dorpjes en zeevogels”. Of hij daar de rotganzen mee bedoelt die onlosmakelijk met het voormalige eiland verbonden zijn…?

Andere natuurrijke mooie plekken in Nederland? Het Beekbergerwoud, Nederlands laatste oerbos in Gelderland alsook de Soesterduinen in -je raadt het al- Soestduin.

toerist in eigen land aan de Geul

Zelf zeggen de Limburgers: Limburg is sjoen. Oftewel: Limburg is schoon. En daar hebben ze zeker gelijk in. Als je niet uit deze regio komt, voelt een ritje door Limburg alsof je op vakantie bent. De glooiingen van het landschap, de rijke natuur en vlaaien zijn al redenen genoeg om de toerist in eigen land uit te hangen. Maar bezoek ook eens Schin en Valkenburg aan de Geul, bijna helemaal in het zuidelijkste puntje. Voor de fietsliefhebbers goed zichtbaar vanaf de Schaesberg of Keutenberg. Je vindt er onder andere kastelen en een heempark. Maar het gebied wordt ook bewoond door dassen. Sinds 2017 is dit diertje samen met zijn huis (de burcht) beschermd. Stoor ze dan ook niet en geniet vooral in stilte van de prachtige natuur: je zult versteld staan van haar schoonheden.

wild, wild, westen: Willemstad

Het voordeel van toerist in eigen land is dat je er niet ver voor hoeft te reizen. Met 30 minuten rijden vanuit Rotterdam ligt Willemstad: niet te verwarren met de gelijknamige stad in Curaçao. Onze eigen Willemstad is misschien wel één van de mooiste plekken die ons land rijk is. Vernoemd naar Willem van Oranje. Deze oude, pittoreske vestingstad ontstaan in 1583, heeft de vorm van een zevenpuntige ster en wordt omringd door water. Je vindt er natuurlijk een prachtige haven alsook verschillende bouwwerken uit voorgaande eeuwen: jachtslot het Mauritshuis (1623), het Koepelkerkje (1607), het Raadhuis (1587) en het Kruithuis (1811) dat in opdracht van niemand minder dan Napoleon Bonaparte gebouwd werd.