De voordelen van een sabbatical

een langgekoesterde wereldreis maken, alles van je to-do list strepen of gewoon de rust nemen om weer in balans te komen. Een paar maanden of zelfs een jaar stoppen met werken, kan je heel wat opleveren. De voordelen van een sabbatical zijn namelijk eindeloos. Waar wacht je dus nog op?

stoppen met werken

we kunnen en kort en krachtig over zijn: een sabbatical neem je als je verandering en verdieping zoekt. De één heeft het nodig om de balans op te maken en te ontdekken waar hij echt blij van wordt. Een ander zal stoppen met werken voor meer spanning en avontuur en gaat op wereldreis, maar er zijn ook mensen die besluiten een tijdje vrijwilligerswerk te gaan doen. Een klein gedeelte gebruikt het tijdelijke werkloze bestaan om nog beter te worden in zijn of haar vakgebied. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen waar nooit tijd voor was, of om met een stage uit te zoeken of een carrièreswitch een goed idee is.

de voordelen van een sabbatical

hoewel het best spannend is om er een tijd tussenuit te gaan, is de lijst met voordelen van een sabbatical lang. Er kleven namelijk talloze positieve effecten aan.

het verbreedt je horizon

een keer over de schutting van je bekende leventje kijken is goed voor je. Na een studie of een aantal jaren werken kan het heel verfrissend zijn om je een tijdje te focussen op andere vlakken in het leven. Je maakt dingen mee tijdens je sabbatical, je ziet hoe het ook kan gaan en je leert van de mensen die je ontmoet. Dat neem je voor altijd mee. Ook in je verdere loopbaan.

ruimte om jezelf te (her)ontdekken

natuurlijk doe je altijd goed je best zaken te managen, maar er zijn altijd dingen waar je gewoon écht niet aan toekomt als je werkt. Terwijl je nog zoveel andere dingen leuk vindt. Een sabbatical geeft je de ruimte om je andere talenten en interesses te onderzoeken.

je kunt echt de tijd nemen

iedereen gaat af en toe op vakantie, maar écht inzicht krijgen in je leven of echt iets veranderen kost tijd. En tijd, dat krijg je met een sabbatical volop.

het bevordert je verdere carrière

ook wanneer je weer aan het werk gaat kun je nog steeds profiteren van de voordelen van een sabbatical. Uit Canadees onderzoek uit 2002 blijkt dat een sabbatical veel positieve effecten heeft op het vervolg van je carrière. Ruim driekwart van de mensen die met sabbatical ging voelde zich opgefrist, zag nieuwe perspectieven en kon weer vol energie aan het werk. Iets meer dan een derde voelde duidelijk minder stress dan voor hun sabbatical. Goed voor je gezondheid dus, een tijdje afstand van je werk.

tijd voor jezelf begint met een plan

loop jij ook rond met het idee om een tijdje te stoppen met werken? Uitstekend idee. En hoewel de een absoluut niet moet denken aan een plan, kan het voor de ander toch slim zijn er een voor zijn sabbatical te maken. Want wat wil je gaan doen met al die tijd voor jezelf? Wil je na je sabbatical weer terug naar je werkgever? Wat moet je ervoor regelen? Ver vooruitkijken lukt niet altijd, maar je plannen opschrijven is handig. Helemaal als je hulp nodig hebt om je avontuur te bekostigen of als je denkt dat het ook voor je werkgever nut heeft dat jij even wat anders gaat doen. Bij sommige bedrijven kun je (deels) betaald verlof opnemen voor een sabbatical. Het is ook heel normaal om met onbetaald verlof te gaan.

HEMA helpt graag een handje

Wat je ook besluit te doen tijdens jouw sabbatical. HEMA doet er alles aan je erin te ondersteunen. Van ontspannende maskertjes tot een scala aan reisaccessoires waar je met jouw HEMA Zorgverzekering standaard 10% extra gelukskorting op krijgt. En mocht je toch besluiten te gaan reizen: wist je dan toevallig ook dat HEMA ook een gewoon goede reisverzekering met werelddekking in huis heeft?