Wat is beter: licht of zwaar ontbijt?

De een zegt dat een voedzaam ontbijt goed voor je is, de ander zweert bij een licht ontbijt en een derde ontbijt helemaal niet. Is dat een persoonlijke voorkeur of is het een echt beter dan het ander?

Het gezegde ‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar’ klink aannemelijk. Toch is er geen enkel bewijs dat een voedzaam ontbijt beter is, of dat het slim is om te starten met een licht ontbijt. Er is zelfs geen wetenschappelijk bewijs dat het overslaan van het ontbijt slecht is.

later op de ochtend ontbijten

Met een gevulde maag kun je je ’s ochtends wel beter concentreren, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien blijkt dat mensen die elke dag ontbijten over het algemeen gezonder en slanker zijn dan mensen die het overslaan. Maar het gaat vooral om wát je eet, niet zozeer om het moment. Dus je hoeft niet per se tegen heug en meug op de vroege morgen een flink ontbijt weg te werken. Je kunt dat ook pas rond tien uur doen. Als je het ontbijt helemaal overslaat, loop je wel het risico dat je later op de dag valt voor minder gezonde verleidingen. Herken je jezelf hierin? Probeer dan wel te ontbijten, al is het een laat ontbijt.

ontbijtinspiratie

Een goede maaltijd - dus ook een goed ontbijt - levert je koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Daarvoor hoef je niet altijd te kiezen voor een typisch Nederlands ontbijt van boterhammen met beleg. Denk ook eens aan:

  • Muesli of granola met melk, yoghurt of kwark en wat vers fruit

  • Groenteomelet of roerei met volkorentoast

  • Havermoutpap met bosvruchten (uit de diepvries), walnoten en pompoenzaden

  • Mueslibrood met pittige kaas en schijfjes peer

glaasje sap erbij? Liever fruit!

Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als je het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo’n 7 suikerklontjes per glas. Daarmee krijg je dan ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen. Ook blijven de vezels van het fruit achter in de pers. Eet liever een stuk fruit dan er sap van te persen. Je krijgt dan minder suiker binnen en meer vezels, waardoor je langer verzadigd bent.