winterdepressie: tips om je dip de baas te worden!

Wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, hebben heel wat mensen er last van: een winterdip! Door het veranderende dag- en nachtritme kan je biologische klok van slag raken. Vervelend. Met deze winterdepressie tips ben je snel weer je oude zelve.

de beste winterdepressie tips op een rij

Je bent echt niet de enige als je in de koude wintermaanden last krijgt van een winterdip. Ruim één miljoen Nederlanders voelt zich vermoeid en somber in deze periode van het jaar. Van dagelijks flink wat beweging in de buitenlucht, vooral als de winterzon volop schijnt, kan je je al een stuk beter voelen. Gelukkig zijn er nog tal van andere winterdepressie tips die jou deze winter gaan verwarmen.

een stevig ontbijt

Eten en drinken zijn natuurlijk altijd belangrijk voor je lichaam. Je hebt tenslotte de juiste voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Dat geldt zowel in de warme zomermaanden als op een koude winterse dag. Niet alleen haal je uit jouw voeding de juiste vitamines en mineralen; je brengt er jouw lichaam ook mee in beweging. Door simpelweg te ontbijten krijgt je lichaam het signaal dat het zich in de modus van overdag bevindt. De spijsvertering gaat werken, de hoeveelheid melatonine neemt af en je slaap verdwijnt. Een van de simpelste winterdepressie tips om je minder somber te voelen! En wel zo smakelijk ook.

vitamine D

Omdat de zon in de wintermaanden minder schijnt, krijgt je lichaam van nature minder vitamine D binnen. Een tekort aan vitamine D zorgt voor vermoeidheid, spierklachten en lusteloosheid. Met voeding kun je een tekort niet zo snel volledig compenseren. Neem daarom uit voorzorg vitaminesupplementen. Met je zorgverzekering van HEMA krijg je op het assortiment standaard 10% extra gelukskorting.

professionele hulp winterdip

Zie je het echt niet meer zitten en werkt geen enkele tip in jouw geval? Dan kun je via de huisarts een doorverwijzing krijgen voor lichttherapie. Door speciaal wit licht zonder UV-straling wordt je lichaam gestimuleerd de aanmaak van melatonine in je lichaam af te remmen. Melatonine heb je nodig om goed te kunnen slapen. Wanneer je lichaam op donkere winterdagen doorgaat met het aanmaken van dit stofje, voel je je dus de hele dag vermoeid en slaperig. Eén van de meest gehoorde klachten van een winterdip.

vergoedingen lichttherapie

Helaas wordt lichttherapie om een winterdepressie te verhelpen, niet vergoed vanuit je de meeste basiszorgverzekeringen, zo ook die van HEMA. Zie je het echt niet meer zitten en wil je er het liefst met iemand over praten? Dan heb je -met een verwijzing van de huisarts- in de meeste gevallen wel recht op een vergoeding voor de psycholoog.

voldoende beweging

Misschien een beetje cliché, maar personen die regelmatig bewegen, voelen zich doorgaans gelukkiger. Dat heeft niets met melatonine te maken, maar alles met het gelukshormoon endorfine dat je tijdens het sporten aanmaakt. Natuurlijk is het nog beter als je in de buitenlucht sport. Let wel een beetje op: wielrennen in de sneeuw of rennen wanneer het ijzelt zijn niet de meest veilige opties om je winterdip te verslaan. Laat het maar gewoon een hele fijne, warme winter worden.