zelf fruitijsjes maken | HEMA Zorgverzekering

Hoe hoger het kwik stijgt, hoe belangrijker het wordt om goed gehydrateerd te blijven. Dat doe je natuurlijk gemakkelijk door netjes voldoende glazen water te drinken. Maar dat is veel leuker - en lekkerder - in de vorm van een waterijsje. Van een raket tot zelf fruitijsjes maken; er is genoeg variatie mogelijk. In veel gevallen is het ook een welkome afwisseling met warm weer. Je hebt er alleen wat ruimte in je vriezer voor nodig.

calorieën ijs: water versus room

het spreekt voor zich dat waterijs een stuk minder calorieën telt dan roomijs. Om nog maar niet te spreken over het vetpercentage. Wil je dus gezonder snoepen, dan is het altijd beter te kiezen voor waterijs. Maar ook tussen de waterijsjes onderling zit een groot verschil. Zo telt een raket 40 kcal per ijsje, maar een Calippo Cola meer dan het dubbele: 90 kcal. Dat komt waarschijnlijk omdat hij ook twee keer zo groot is als een raketje. Benieuwd naar jouw favoriete ijsje? Bij deze een overzicht.

calorieën ijs

ijs kcal
Raket 40
Calippo cola 90
Perenijs 50
Split 85
Solero Exotic 98
Schatkist 75
Snickers 198
Magnum Classic 310
Cornetto Classico 233

ijs met fruit

fruit is een perfect ingrediënt om ijsjes mee te maken; het bevat veel water, is in veel gevallen aangenaam zoet (of zuur) en laat zich prima bevriezen. Je kunt ervoor kiezen om het sap uit te persen en dat in leuke vormpjes te bewaren. Maar wil je wat meer bite en vezels, pureer het fruit dan en giet de substantie in een mal. Watermeloen en peer lenen zich hiervoor bijvoorbeeld uitstekend. Bij HEMA vind je een aantal leuke vormpjes waar je het in kunt gieten. Een dagje in de vriezer en klaar. Wil je liever romiger ijs met fruit? Leg dan een banaan in stukjes in de vriezer en pureer hem diep bevroren met een beetje (plantaardige) melk of water; je hebt binnen handomdraai een portie 'room'ijs gemaakt. Lekker met pure chocolade en vers fruit. Als ontbijt, tussendoor of toetje.

bijzondere waterijsjes

Ben je toe aan iets anders dan standaard fruitpulp op een stokje? Dan kun je ook vlierbloesemsiroop met een blaadje munt invriezen. Het smaakt heerlijk en ziet er ook nog eens prachtig uit. Of combineer fruit met groentes, en maak bijvoorbeeld waterijs in de smaken komkommer-limoen, wortel-sinaasappel of rode biet-blauwe bes. Deze bijzondere waterijsjes zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond, omdat er geen natuurlijke smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd zijn. Op deze manier kun je eindeloos leuke en lekkere combinaties verzinnen. Zo is er ook de detox-variant met groene thee en citroen, grapefruit met kaneel of wortel, appel en gember. Zo’n beetje alles wat je in vloeibare variant kunt krijgen (zonder alcohol), is in te vriezen. Laat je fantasie dus de vrije loop.

fruitijsjes maken: benodigdheden

je hebt er niet veel voor nodig behalve wat fruit, siroop, eventueel wat extra water, kruiden en een vormpje om het in te gieten. Mocht je nu niet van die handige vormpjes in huis hebben, dan volstaat een klein tupperware bakje met een lepel als stokje ook. En, mocht je er nog niet aan gedacht hebben: waar fruit bereid wordt, vind je ook fruitvliegjes. Deze vliegenvanger mag tijdens het fruitijsjes maken niet in je keuken ontbreken als je aan de slag gaat. Je koopt hem met 10% extra gelukskorting als je een HEMA Zorgverzekering hebt.