Het opvoeden van je hond

Deze publicatie is gemaakt in samenwerking met Gert-Jan de Leeuw, dierenarts van Samenwerkende Dierenartsen Nederland/Health Petfood.

Een nieuwe viervoeter. Wat leuk! Maar wil je voorkomen dat de ochtendkrant wordt verscheurd of dat jij wordt uitgelaten door de hond dan is de juiste opvoeding van het nieuwe gezinslid erg belangrijk!

De eerste kennismaking

Met het opvoeden van je hond begin je al bij de eerste kennismaking. Het is dus belangrijk om hier bewust van te zijn en je goed voor te bereiden door bijvoorbeeld het lezen van opvoedingsboeken.

De hondenschool

Het is zeker verstandig, zeker als het jouw eerste hond is, om met de hond op cursus te gaan. Voor pups zijn er puppycursussen maar ook voor oudere honden zijn er tal van goede cursussen. Net zoals het uitzoeken voor een school voor de kinderen is het belangrijk om kritisch te zijn bij het uitkiezen van een hondenschool, de school en de cursus moeten goed bij jullie passen.

Een cursus voor hond en baas

Een hondencursus is er voor de hond, maar ook zeker voor de baas of bazin. Je leert hoe je het beste met de hond om moet gaan en hoe je goed te leiding kunt nemen. Tevens leer je om de lichaamstaal van de hond te lezen, praten met de hond gaat namelijk helaas nog niet. En de hond leert, behalve het aanleren van allerlei commando’s, ook hoe hij of zij met andere dieren om moet gaan.

Het allerbelangrijkste: consequent zijn

Consequent zijn is de hoeksteen van een goede opvoeding. Dat betekent ook dat iedereen in het gezin goed moet weten wat wel en niet mag en daar ook consequent in is. De hond vindt voorspelbaar gedrag heel prettig en voelt zich eigenlijk het meest veilig in een consequente omgeving.

Een trouwe kameraad, een vriend voor het leven, samenwonen met een hond is misschien wel één van de mooiste ervaringen die er is.

bereken je premie