Dier en vacht

Deze publicatie is gemaakt in samenwerking met Gert-Jan de Leeuw, dierenarts van Samenwerkende Dierenartsen Nederland/Health Petfood.

De vacht van het dier zegt veel over de gezondheid. Gezonde voeding doet al heel veel. Een doffe vacht kan bijvoorbeeld te maken hebben met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Maar de vacht moet ook regelmatig worden verzorgd.

Een gezonde vacht

Een gezonde vacht is goed te herkennen. Zo moet deze glanzen, fris ruiken, mooi vol zijn, goed aansluiten, weinig huidschilvers bevatten en vrij zijn van parasieten. Is dat niet het geval dan is er iets mis en is het verstandig om de dierenarts te bezoeken.

Elk dier is anders

Net zoals mensen is elk dier anders, geen vacht is gelijk. Je hebt langharige, kortharige, zachte, harde, krullende, steile, makkelijk uitvallende, vastzittende, klitten vachten en ga zo maar door. Het is dus heel normaal dat Brutus een totaal andere vacht heeft als Max.

Vachtverzorging

Het is belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Bij het ene dier moet je veel kammen omdat de vacht bijvoorbeeld makkelijk klit en bij het andere dier is de verzorging weer een fluitje van een cent. En voor sommige vachten is het zelfs verstandig om de hulp in te roepen van een trimsalon.

Kammen en borstelen

Sommige dieren vinden het heerlijk en andere hebben er weer een hekel aan. Het dier zo vroeg mogelijk laten wennen aan het kammen en borstelen is het beste. Jong geleerd is oud gedaan! Belangrijk is om dwang bij het verzorgen te voorkomen en het dier aan het einde van de poetsbeurt te belonen met bijvoorbeeld een lekker brokje. Zo wordt het echt een klein feestje.

Elk dier en ras heeft zijn eigen vachtverzorging nodig. Het is altijd goed om eens aan te kloppen bij een trimsalon voor meer informatie hoe de vacht van jouw dier het best verzorgd kan worden.

bereken je premie