Een huisdier is gezond

Het hebben van een hond of kat is niet alleen gezellig, het levert ook gezondheidsvoordelen op. Amerikaans onderzoek wees jaren geleden al uit dat huisdieren bijdragen aan de psychische en fysieke gezondheid van de mens.

Aaien

Het aaien en aanraken van een hond of kat zorgt voor een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. De hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in het bloed neemt af. Daarnaast vestigen dieren de aandacht op zich en zorgen zo voor de nodige afleiding, waarbij mensen zich kunnen ontspannen.

Stressverminderend

Ook bij kinderen werkt de aanwezigheid van een hond of kat bloeddrukverlagend en stressverminderend. In een Amerikaans onderzoek lieten ze kinderen luid voorlezen. De ene groep deed dit zonder een dier in de buurt, de andere groep werd wel ondersteund door een dier. Wat bleek? De bloeddruk en hartfrequentie van de kinderen die een hond of kat bij zich hadden, waren significant lager dan bij de groep kinderen zonder therapiedier. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen die opgroeiden in een huishouden met honden later als volwassenen meer sociaal vaardig zijn. Bovendien kan het hebben van huisdieren goed zijn voor het immuunsysteem van een kind.

Extra beweging

Wil je een huisdier aanschaffen om gezonder te leven? Kies dan voor een hond. De voordelen van het hebben van een hond zijn groter dan die van een kat. Alle huisdieren zijn goed voor je bloeddruk en cholesterol, maar hondenbezitters hebben over het algemeen nog minder gezondheidsklachten dan kattenbezitters. Je krijgt namelijk extra beweging omdat de viervoeter dagelijks een paar blokjes om moet. Maar dat is niet de enige reden. Door met de hond te gaan wandelen, vergroot je de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect heeft op jouw gezondheid.

Hulphond

Ook oudere mensen of mensen met een handicap profiteren van het hebben van een hond of kat. Een huisdier is in staat om de leegte op te vullen wanneer kinderen het huis uit gaan, daardoor gaan de ouders zich weer nodig en nuttig voelen. De levensinstelling van mensen met een handicap die een hulphond hebben is verrassend veel positiever dan van gehandicapten zonder hulphond. De hond kan bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking stimuleren tot lichamelijke activiteiten, die zij zonder hulphond wellicht niet zouden ondernemen.

Is een huisdier iets voor jou? Zo’n gezellige vriend in huis heeft vele voordelen maar helaas ook nadelen. Je moet 365 dagen per jaren voor een beest kunnen zorgen, zowel financieel als ook fysiek. Natuurlijk kun je je huisdier verzekeren voor dierenartskosten, maar ook het levensonderhoud brengt kosten met zich mee. Heb je nog twijfels? Pas eens een weekendje op het huisdier van de buren of vrienden.

bereken je premie