zomertips voor jouw huisdier

Deze publicatie is gemaakt in samenwerking met Gert-Jan de Leeuw, dierenarts van Samenwerkende Dierenartsen Nederland/Health Petfood.

Het mooie weer komt er weer aan en dat is natuurlijk de tijd om allerlei leuke dingen te doen met jouw trouwe viervoeter! Maar door het warmere weer kunnen dieren ook makkelijker in de problemen komen. Het is daarom goed om onderstaande tips in gedachten te houden.

zweten als een otter

We zeggen vaak dat we zweten als een otter, maar een otter zelf zweet echter helemaal niet. Honden en katten kunnen hun warmte ook veel moeilijker kwijt dan mensen dat kunnen. Zij hebben namelijk nauwelijks zweetklieren en moeten hun warmte voornamelijk kwijt door te hijgen. Kortneuzigen en dieren met een muilkorf hebben hier bijvoorbeeld veel meer moeite mee.

voorkomen is véééél beter dan genezen…

Met het warme weer spannen wij ons het liefst ook zo min mogelijk in, hetzelfde geldt voor jouw huisdier. De meeste warme wordt namelijk geproduceerd door inspanning. Rennen en spelen doe je natuurlijk het liefst zo vaak mogelijk maar liever niet op het heetst van de dag!

sauna op wielen

Laat uw huisdier nooit achter in een afgesloten ruimte bij warme weersomstandigheden, ook al ga je maar een paar minuten weg. Binnen 10 minuten kan het al te laat zijn! Zelfs een schaduwplek en een open raam voorkomen niet dat uw huisdier uitdroogt.

afkoelen in het water

Niks is zo aanlokkelijk als een verkoelende duik nemen met warm zomerweer. Maar pas altijd op voor blauwalg en botulisme en zorg ervoor dat uw hond goed is ingeënt tegen de ziekt van Wiel.

Door het hele land zijn er locaties in de open lucht waar je samen met je hond kan zwemmen, maar aan het einde van het zwemseizoen (augustus/september) organiseren ook veel zwembaden een ‘hondenplons’.

de vloer is lava

Verbrande voetjes, een heel pijnlijk probleem… Asfalt, maar ook zand, wordt met het warme weer heel heet. Jouw huisdier kan hierdoor ernstige brandwonden op de voetzooltjes oplopen. Ga dus vooral op stap als de zon nog niet zo krachtig is.

zo rood als een tomaat

Ook honden en katten kunnen verbranden, vooral op dunbehaarde huidgedeeltes zoals de oren, neus en buik. Smeer deze huiddelen goed in met zonnebrandcrème en voorkom dat het dier in de volle zon gaat liggen.

en niet vergeten: water drinken!

Juist bij warm weer is het nóg belangrijker dat uw dier altijd de beschikking heeft over vers drinkwater.

bereken je premie