Je fiets; wel of niet verzekeren?

Of jij je fiets wel of niet verzekert is geheel aan jou. Misschien heb je een tweedehands fiets die niet veel meer waard is of hij staat altijd in de schuur dus de kans op diefstal is niet zo groot. Maar als je een nieuwe fiets hebt gekocht, of een e-bike, dan kan het verstandig zijn hem te verzekeren.

Goedgekeurd slot

Wist je dat circa 5% van alle fietsen jaarlijks gestolen wordt? Vooral in grote steden is diefstal van fietsen een groot probleem. En ook al stond hij op slot, toch weten dieven hem soms te stelen. Om je fiets te kunnen verzekeren vragen verzekeraars om een goedgekeurd ART-slot. Als je deze tegelijk met je nieuwe fiets aanschaft, is het slot vaak direct meeverzekerd.

Premie

Veel fietsverzekeringen die je bij de fietsenwinkel afsluit zijn voor 3 of 5 jaar. Daar zit je dan de gehele looptijd aan vast. Er zijn ook verzekeraars die jouw fiets verzekeren zonder vooraf bepaalde looptijd. Deze kun je dan dagelijks opzeggen. De kosten van een fietsverzekering zijn afhankelijk van het soort fiets en de aankoopprijs van de fiets. Ook je postcode speelt een rol omdat bepaalde postcodes een groter risico voor diefstal zijn. De premie voor je fietsverzekering is meestal eenvoudig online te berekenen.

Diefstal

Er zijn fietsverzekeringen voor diefstal en voor diefstal en schade. Heb je een verzekering voor diefstal dan ontvang je over het algemeen de eerste drie jaar het volledige aankoopbedrag als je fiets gestolen wordt. Na die drie jaar geldt een afschrijvingsregeling. Er zijn fietsverzekeringen voor gewone fietsen, mountainbikes (ATB’s), racefietsen, bakfietsen, ligfietsen, tandems en kinderfietsen. Let op: alleen privé gebruik van de fiets is verzekerd.

Bij een aantal verzekeraars is het ook mogelijk om je e-bike (fiets met electronische trapondersteuning) te verzekeren. E-bikes worden steeds populairder. Houd bij het verzekeren van je e-bike wel rekening met een hogere premie. Fietsen met electronische trapondersteuning zijn duurder in aankoopwaarde en daardoor ook een gewild object voor diefstal.

Tips bij het verzekeren van je fiets;

  • vergelijk de nieuwwaarderegeling van verschillende verzekeraars, hoe lang na aanschaf krijg je de volledige aankoopprijs vergoed?
  • is er een eigen risico? En zo ja hoe hoog is die?
  • koop een ART-goedgekeurd slot, dat is verplicht als je hem wilt verzekeren.
  • bewaar de sleutel en de reservesleutel. Je hebt ze na diefstal beiden nodig.
  • bewaar de aankoopnota en ook de aankoopnota van het slot.
  • lees de polisvoorwaarden door, zodat je weet waarvoor je je fiets verzekert.

terug naar overzicht

Bereken Premie