Een baby op komst; dit verandert er in je verzekeringen

Je verzekeringen is niet het eerste waar je aan denkt als je in blijde verwachting bent. Toch zijn er zaken die veranderen als de baby geboren is. In dit artikel vertellen we je wat er verandert en welke wijzigingen je moet doorgeven.

zorgverzekering

AJe zorgverzekering is de verzekering die je het meest nodig hebt tijdens je zwangerschap en erna. De basisverzekering is de verzekering van waaruit de medische zorg die je nodig hebt (gedeeltelijk) wordt betaald. Zo wordt bijvoorbeeld verloskundige zorg vergoed, hieronder valt de zorg voor jou en je baby zowel voor, tijdens als na de bevalling. Ook kraamzorg valt onder de basisverzekering. Het is belangrijk dat je kraamzorg op tijd aanvraagt bij je zorgverzekering. Vaak is dit uiterlijk in de 5e maand van de zwangerschap, maar dit verschilt per verzekeraar. Voor kraamzorg geldt wel een eigen bijdrage. Deze wordt vaak weer vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij het aanvragen van een zorgverzekering is het goed om de afweging te maken of je wel of geen aanvullende verzekering nodig hebt.

Naast dat je zelf zorg nodig hebt tijdens je zwangerschap en de bevalling en erna moet je jouw baby ook aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit moet binnen 4 maanden na de geboorte. Zodra je jouw kind hebt aangemeld, geldt de verzekering met terugwerkende kracht vanaf de geboortedatum. Voor kinderen tot en met 18 jaar is een zorgverzekering gratis en geldt er geen eigen risico. Je kind heeft naast een basisverzekering dezelfde aanvullende verzekering als de ouder bij wie het kind op de verzekeringspolis wordt bijgeschreven. Het is dus verstandig om je kind bij de best verzekerde ouder mee te verzekeren.

overige verzekeringen

Naast je zorgverzekering is het belangrijk dat je nog eens goed kijkt naar onderstaande verzekeringen:

  • aansprakelijkheidsverzekering: om er zeker van te zijn dat je verzekerd bent tegen schade die jouw kind bij anderen aanbrengt is het belangrijk dat je de geboorte van je kind doorgeeft aan je aansprakelijkheidsverzekeraar.
  • reisverzekering: waarschijnlijk heb je al langere tijd een doorlopende reisverzekering en is dit niet het eerste waar je aan denkt als je in verwachting bent. Als de kleine geboren is en je gaat op vakantie is het belangrijk dat je ook hier een wijziging op de polis doorgeeft. Ga je op vakantie terwijl je zwanger bent dan is het goed om de polisvoorwaarden van je reisverzekering te bekijken om te zien wat er wel en niet gedekt is.