Het verzekeren van verhuur, lenen en delen

Tien jaar geleden kochten we nog van alles waar we behoeften aan hadden; van gereedschap tot auto’s. Je was voor de volle 100% eigenaar en gebruiker van het bezit. Maar je betaalde ook het volle pond. Laatste jaren vond er een verschuiving plaats en zijn we steeds meer bezittingen gaan delen, waarmee ook de kosten worden gesplitst. De zogeheten deeleconomie.

Stel je verhuurt je huis tijdens je vakantie via Airbnb aan een groepje toeristen. Bij thuiskomst blijkt dat er rode wijn op je witte kleed is gemorst, er iemand door een stoel is gezakt en je mist ineens een dierbaar horloge. Hoe kan je dan deze schade verhalen?

Naast Airbnb zijn er volop andere nieuwe initiatieven om bezittingen te delen. Denk aan SnappCar, Uber en Peerby. Deze worden hieronder besproken.

Airbnb

De meeste inboedelverzekeringen bieden nu nog geen dekking als je via Airbnb verhuurt. In de polisvoorwaarden staat vaak dat de polis niet geldt voor commerciële verhuur. Want de risico’s bij commerciële verhuur zijn groter dan bij privégebruik. Je kan wel wat risico’s opvangen door een Verhuurders Garantie via Airbnb af te sluiten.

Peerby

Peerby is een mobiele app, waarmee je spullen kunt lenen van mensen in de buurt. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat je één keer in de zoveel jaar een boormachine nodig hebt. Zelf aanschaffen is een duur grapje, daarom is het altijd handig om in de buurt te kijken of je er één kunt lenen. Eventueel tegen betaling.

Als jij als lener van de boormachine schade aan het geleende goed veroorzaakt, kan dit gedekt zijn onder de aansprakelijkheidsverzekering. Let hierbij wel op dat lenen tegen betaling nooit gedekt is. Opzicht is vaak niet gedekt, of tot een maximaal bedrag. Bekijk voor de opzichtclausule altijd de polisvoorwaarden van je verzekeraar. Als de uitgeleende boormachine schade veroorzaakt aan eigendommen van de lener is dit gedekt onder de AVP.

SnappCar en Uber

Als auto-eigenaar kan je via SnappCar je auto uitlenen aan anderen. De lener kan schade aan de auto veroorzaken, maar ook aan andere personen of dieren. Via SnappCar kan je zowel als lener als uitlener een verzekering afsluiten.

Uber is een alternatieve taxidienst, waarbij je met je eigen auto anderen, tegen betaling, van punt A naar B kunt brengen. Bestel jij een ritje via Uber en je loopt door een botsing letselschade op, dan krijg je de schade vergoed via de Schuldloze Derde regeling. De aangeschreven verzekeraar zal op zijn beurt de schade verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke.

Wanneer je jouw bezittingen met anderen gaat delen, is het handig om eerst te bedenken wat je precies wilt verzekeren. Wat is het bezit je waard? Kan je het makkelijk vervangen met je spaargeld? En hoeveel risico wil je lopen? Er is vaak een mogelijkheid om een risico af te kopen bij de organisatie, maar dit is altijd beperkt. Jezelf extra verzekeren kan dus geen kwaad.