Trouwen of samenwonen? Let op dubbele verzekeringen

Ga je trouwen of samenwonen? Het regelen van de juiste verzekeringen schiet er vaak bij in. Toch zonde, want door alles op tijd in orde te maken kan je veel geld besparen en dat geld kan je goed gebruiken voor de nieuwe inrichting of die perfecte bruiloft! Hierbij een aantal handige stappen:

  • Zet op een rijtje welke verzekeringen jullie individueel hebben lopen.
  • Zijn deze allemaal nog nodig in de nabije toekomst?
  • Kunnen jullie dubbele verzekeringen tegen elkaar afstrepen?
  • Zijn er verzekeringen die op beide namen gezet kunnen worden?
  • Zijn er nog nieuwe verzekeringen nodig?
  • Kijk eens bij verzekeraars waarbij je stapelkorting krijgt als je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar.

Trouwen

Als je trouwt in gemeenschap van goederen worden er bepaalde zaken automatisch vastgelegd, zoals pensioen en erfrecht. Bepaalde verzekeringen neem je automatisch mee, terwijl je die stop zou moeten zetten. Het kan dus gebeuren dat je dubbele verzekeringen hebt, een voorbeeld hiervan is de inboedel. Ook zijn er verzekeringen die je op beide namen kunt zetten om voordeliger uit te zijn, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een doorlopende reisverzekering en rechtsbijstand. Daarnaast heb je ook weer nieuwe verzekeringen nodig, om elkaar financiële zekerheid te bieden als jou of je partner iets overkomt.

Samenwonen

Je kunt samenwonen met of zonder samenlevingscontract. Woon je samen zonder samenlevingscontract, dan horen jouw bezittingen en jouw eventuele schulden nog steeds bij jou. Koop je samen iets en zet je het op beide namen, dan is het wel van jullie samen. Heb je wel een samenlevingscontract, dan maak je in dat contract een verdeling van kosten, inkomen, woonrechten en over wat te doen als de ander iets overkomt. Daarnaast is het belangrijk om alvast na te denken over een testament, zodat je kan vastleggen dat je van elkaar kunt erven.

Financiële zekerheid, zodat je partner goed verzorgd achterblijft

Als je elkaar meer financiële zekerheid wil bieden, is het aan te raden om te kijken naar nieuwe verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering of een testament. Als jou iets overkomt, wil je jouw toekomstige partner natuurlijk niet met hoge kosten achterlaten. Door van tevoren vast te leggen wat er met jouw bezittingen gebeurd, weet je zeker dat jouw partner verzorgd achterblijft.