De verzekering van mijn achttienjarig kind

Wanneer jouw zoon of dochter achttien jaar wordt verandert er een hoop. Naast het emotionele moment van realiseren dat ze (wettelijk) volwassen zijn, moet er ook het een en ander geregeld worden qua verzekeringen. Hoe zit dat precies?

Zorgverzekering

Tot achttien jaar is jouw zoon of dochter kosteloos meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders. Binnen een maand nadat ze achttien jaar zijn geworden moeten zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Jouw zoon of dochter kan ervoor kiezen om verzekerd te blijven op de polis van zijn of haar ouders. Je moet vanaf dat moment zelf premie voor je zoon of dochter betalen. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om het kind apart te verzekeren via een eigen zorgverzekering.

Achttien jaar? Dat betekent zorgtoeslag ontvangen. Wanneer je zoon of dochter zelf een zorgverzekering heeft, kan hij of zij zorgtoeslag aanvragen. Dit bedrag wordt maandelijks op de rekening gestort.

Uitwonend of thuiswonend

Wat je zoon of dochter verder vanaf zijn achttiende levensjaar moet verzekeren is voornamelijk afhankelijk van de woonsituatie. Wanneer je zoon of dochter nog thuis woont zal hij of zij in veel gevallen nog mee verzekerd zijn, het is raadzaam om dit na te gaan bij de verzekeraar. Besluit je zoon of dochter op kamers te gaan om te studeren is hij/zij in de meeste gevallen ook nog meeverzekerd op de polis van de ouders. Een inboedelverzekering afsluiten op dat moment is een verstandige keuze.

Aansprakelijkheidsverzekering, slimme keuze

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Voor een klein bedrag per maand ben je al verzekerd tegen de schade die jij veroorzaakt. Wanneer de ouders deze verzekering hebben afgesloten, ben je als kind hierop meeverzekerd tot je zevenentwintigste, mits hij/zij thuiswonend is of uit huis woont en studeert.

En tot slot, de reisverzekering

Wanneer het kind zelfstandig citytripjes en vakanties gaat boeken is een doorlopende reisverzekering een verstandige keuze. In sommige gevallen is jouw kind nog verzekerd op de polis van de ouders, maar in de meeste gevallen niet. Check het dus goed bij de verzekeraar voordat je kind gaat genieten van weekendjes weg en vakanties.