Wat betekent een scheiding voor je verzekeringen?

Er komt veel op je af tijdens een scheiding. Je verzekeringen zijn het laatste waar je aan denkt. Toch is het slim om hier even in te duiken. In dit artikel vertellen we je waar je dan rekening mee moet houden

Levensverzekering

Heb je een levensverzekering? Dan is het verstandig om wat onderzoek te doen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op wat je kunt doen. Ben je bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen, of juist op huwelijkse voorwaarden? Wat voor type levensverzekering heb je? Het is raadzaam je hier goed in te verdiepen, of je te laten adviseren.

Schadeverzekering

Schadeverzekeringen zijn vaak makkelijker te wijzigen en in sommige gevallen hoeft alleen de naam veranderd te worden.

Is je scheiding definitief? Vergeet dan niet jullie gezamenlijke inboedelverzekering en opstalverzekering op te zeggen en opnieuw aan te vragen. Blijft één van beiden in het huis wonen dan kun je volstaan met het aanpassen van je gezinssamenstelling. Gaan jullie allebei verhuizen, zeg dan de huidige polissen op en vraag beiden een nieuwe inboedel- en/of opstalverzekering aan voor de nieuwe woningen.

Een aansprakelijkheidsverzekering die voor het hele gezin is afgesloten, zal omgezet moeten worden naar een dekking voor één persoon, al dan niet met kinderen. Natuurlijk spreek je dan onderling af bij wie jullie eventuele kinderen meeverzekerd zijn want dat hoeft niet op beide polissen. In de meeste gevallen worden de kinderen meeverzekerd bij de ouder waar de kinderen het grootste deel van de tijd verblijven, of waar ze zijn ingeschreven.

Let ook op bij de autoverzekering. De no-claimkorting van de autoverzekering kan namelijk niet zomaar op een andere naam gezet worden. Staat de auto op naam van je partner en rijdt deze al velen jaren zonder schade? Dan staan de schadevrije jaren op zijn of haar naam. Deze schadevrije jaren zijn persoonsgebonden.

Zorgverzekering

Normaal gesproken kun je één keer per jaar wijzigen van zorgverzekeraar. Maar er zijn ook uitzonderingen, waardoor je tussentijds ook nog over kunt stappen. Één van die uitzonderingen is wanneer je gaat scheiden. Dit moet je wel doorgeven aan je zorgverzekeraar. Had je een gezinspolis met aanvullende verzekeringen en heb jij die zelf niet nodig? Kijk hier goed naar, want misschien ben je dan wel voordeliger uit zonder. Als je kinderen hebt die ook meeverzekerd moeten worden, is het verstandiger om de kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouder die het meest uitgebreid is verzekerd. Kinderen tot 18 jaar profiteren namelijk gratis van de aanvullende dekkingen van de ouder.