Welke verzekeringen zijn verplicht?

Nederlanders staan erom bekend zo’n beetje alles te verzekeren dat mogelijkerwijs verzekerd kan worden. Er zijn heel veel soorten verzekeringen die je af kunt sluiten in Nederland. Een aantal van deze verzekeringen zijn verplicht gesteld vanuit de overheid. Maar welke verzekeringen zijn dit eigenlijk?

1. Zorgverzekering (basisverzekering)

Allereerst is de zorgverzekering verplicht. Iedereen in Nederland boven de achttien jaar is wettelijk verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Ben je jonger dan achttien jaar, dan ga je op de polis van je ouders mee op de zorgverzekering. Kinderen krijgen het aanvullende pakket van de best verzekerde ouder.

Uiteraard kun je er zelf voor kiezen of je een aanvullende zorgverzekering af wilt sluiten, of liever een basis zorgverzekering neemt.

2. Autoverzekering (WA verzekering)

Wanneer er een auto op jouw naam staat, ben je verplicht om deze te verzekeren. Je hebt voor je auto dan minimaal een WA-verzekering nodig, hiermee ben je verzekerd voor de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Naast een WA-verzekering kan je er zelf voor kiezen of je jouw auto ook beperkt of volledig casco wil verzekeren. Deze keuze hangt vaak af van het bouwjaar en de dagwaarde van de auto.

3. Motor- en brommerverzekering

In Nederland geldt ook de regel dat je jouw motor en/of brommer moet verzekeren. Net als voor de auto geldt ook voor deze motorrijtuigen dat je minimaal een WA-verzekering hiervoor af moet sluiten. Door deze verplichtstellingen hoeft dus niemand in Nederland zelf op te draaien voor schade die bij jou veroorzaakt wordt door iemand anders.

Staat je motor of brommer in de schuur en ga je niet de openbare weg op? Dan zou je hem tijdelijk kunnen schorsen. Dit betekent dat je tijdelijk je verzekering niet betaald, maar je dan ook absoluut geen gebruik mag maken van je motor of brommer.

4. Opstalverzekering

Een opstalverzekering is voor koopwoningen. Officieel is deze verzekering niet wettelijk verplicht maar vaak eisen de hypotheekvertrekkers deze verzekering wel. In dat geval wordt hij dus wel verplicht gesteld. Je bent met een opstalverzekering verzekerd voor schade aan je huis, garage, schuur of bijgebouw. Voorbeelden hiervan zijn schade door brand, water of storm.

Naast bovenstaande verzekeringen zijn er nog veel meer schadeverzekeringen. Deze verzekeringen zijn niet verplicht gesteld vanuit de overheid. Je kunt dus voor jezelf bepalen of je de eventuele schade zou kunnen betalen of dat het verstandiger is om een verzekering af te sluiten.